Linkovi

Bajden i republikanci i dalje bez dogovora o pomoći ugroženima u pandemiji


Prvi susret predsednika Bajdena sa republikanskim senatorima u Beloj kući
Prvi susret predsednika Bajdena sa republikanskim senatorima u Beloj kući

Grupa republikanskih senatora sastala se u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, a tema razgovora bio je Bajdenov predlog o paketu pomoći ugroženima u panedmiji koji Kongres treba da odobri. Republikanci su ocenili da je sastanak bio "iskren i koristan", ali da nije postignut dogovor o tom paketu.

Senatorka Suzan Kolins iz Mejna rekla je da je bilo "konstruktivne razmene mišljenja". Ona se sa još devet republikanaca sastala sa Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris, a razgovori su trajali dva sata.

Kolins kaže da će se razgovori dve strane nastaviti i da su senatori zahvalni predsedniku što je izdvojio toliko vremena za prvi zvanični susret.

Bajden i članovi Kongresa ne mogu da se dogovore oko toga koliko novca treba izdvojiti za pomoć. Predsednik traži 1,9 hiljada milijardi dolara, dok republikanci predlažu 618 milijardi dolara.

Istog dana kada se Bajden sastao sa republikancima, demokrate u Predstavničkom domu i Senatu najavile su da će Bajdenov predlog staviti na glasanje - bez obzira na to da li će ga republikanci podržati. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, a u Senatu imaju jednak broj mesta kao i republikanci, i u takvim situacijama odlučuje glas potpredsednika SAD, u ovom slučaju Kamale Haris.

"Skupo nas košta to što ništa ne radimo i vreme je da se nešto preduzme", ocenili su u zajedničkom saopštenju lider većine u Senatu Čak Šumer i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Republikanci ocenjuju da bi bilo dobro da Bajdenov predlog ima podršku obe partije, zbog smanjenja podela u društvu, iako bi paket mogao biti usvojen samo glasovima demokrata.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je predsednik spreman da pregovara.

"Ail, naravno da očekuje da bude izdvojeno približno onoliko novca koliko traži, ne mnogo manje od toga".

Bajden je na Tviteru napisao da "Amerikancima koji vredno rade treba pomoć" i pozvao Kongres da odmah odobri njegov predlog kojim se nezaposlenima daje novčana pomoć, omogućava da lakše kupe hranu, plate kiriju.

Šta želi Bajden, a šta republikanci?

U predlogu ima tačaka oko kojih se Bajden i republikanci slažu: i jedni i drugi smataju da treba izdvojiti 160 milijardi dolara za testove na koronavirus, vakcine i zaštitnu opremu.

Međutim, nisu saglasni oko direktne novčane pomoći. Bajden želi da se pomoć nezaposlenima poveća na 400 dolara nedeljno i produži do septembra, dok republikanci hoće da pomoć bude 300 dolara i da traje do jula.

Bajden je predložio da većina Amerikanaca dobije dodatnu pomoć od 1400 dolara, na postojećih 600 dolara koje je odobrio bivši predsednik Tramp. Republikanci, međutim, hoće da samo oni sa najnižim primanjima dobiju po 1000 dolara.

Brajan Diz, direktor Nacionalog ekonomskog saveta, rekao je za CNN da je predlog predsednika srazmeran ekonomskoj krizi, ali da će Bajden razmotriti predloge republikanaca.

Predsednik SAD je poručio da će demokrate u Kongresu radije same usvojiti predlog, nego da se pregovori sa republikancima odugovlače.

XS
SM
MD
LG