Linkovi

Kongres usvojio paket pomoći za Amerikance pogođene pandemijom


Paket pomoći je prvo odobren u Predstavničkom domu glasovima i republikanaca i demokrata, a u ponedeljak kasno uveče ga je usvojio i Senat sa 92 glasa za i 6 protiv. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Paket pomoći je prvo odobren u Predstavničkom domu glasovima i republikanaca i demokrata, a u ponedeljak kasno uveče ga je usvojio i Senat sa 92 glasa za i 6 protiv. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki Kongres je, posle višemesečnih pregovora, usvojio paket pomoći za građane pogođene pandemijom vredan 892 milijarde dolara.

Paket pomoći je prvo odobren u Predstavničkom domu glasovima i republikanaca i demokrata, a u ponedeljak kasno uveče ga je usvojio i Senat sa 92 glasa za i 6 protiv.

Očekuje se da zakon sada potpiše i predsednik Donald Tramp.

Paket uključujue isplatu pomoći u iznosu od 600 dolara većini Amerikanaca kao i dodatne isplate milionima ljudi koji su ostali bez posla za vreme pandemije Kovida-19.

Demokrata Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma, pozvala je ranije članove Kongresa da usvoje paket pomoći, iako je iznela primedbu da ne uključuje direktnu pomoć državnim i lokalnim vladama, koju su demokrate tražile. Rekla je da će njena stranka ponovo pokušati da izdejstvuje takvu pomoć naredne godine, nakon što novoizabrani predsednik Džo Bajden stupi na dužnost. Zakon, kako je rekla, "ne zadovoljava sve želje ali nas vodi pravim putem."

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi govori na konferenciji za novinare na Kapitol hilu, 20. decembra 2020.
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi govori na konferenciji za novinare na Kapitol hilu, 20. decembra 2020.

Republikanski kongresmen Hal Rodžers, koji je podržao paket pomoći, izjavio je da on "odražava pravedni kopromis."

Ranije je lider senatske većine Mič Mekonel, republikanac, rekao novinarima na Kapitolu da će se o zakonu verovatno glasati "kasno uveče, ali završićemo posao večeras."

Džozef Bajden, izabrani američki predsednik iz redova demokrata, objavio je da podržava usvajanje novčanog paketa pomoći – zatraživši od Kongresa da razmotri dodatne podsticaje kada bude preuzeo dužnost 20. januara.

Poruka svima kojima je teško je da pomoć stiže”, poručio je Bajden u izjavi koju je objavila njegova kampanja.

Republikanski i demokratski zvaničnici Senata i Predstavničkog doma saopštili su u nedelju da očekuju da će novčani paket pomoći podržati veliki broj članova Kongresa.

Konačno, ostvarili smo dvostranački napredak koji je bi potreban zemlji", izjavio je Mič Mekonel lider republikanske većine u Senatu.

Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu, rekao je da bi trebalo da je obezbeđena dovoljna većina da predlog budeu usvojen u oba doma Kongresa - Senatu i Predstavničkom domu.

Konačno imamo dobre vesti za američke građane", rekao je Šumer.

Reč je o drugom najizdašnijem novčanom paketu pomoći u američkoj istoriji - posle onog od 2,3 hiljade milijardi dolara usvojenog u martu. Uključuje jednokratnu isplatu sume od 600 dolara građanima, kao i nedeljnu isplatu nezaposenima u iznosu od 300 dolara nedeljno.

Postizanju sporazuma o novčanom paketu pomoći prethodio je dogovor senatora postignut u subotu kasno uveče kada su se usaglasili o jednoj od poslednjih prepreka – sporu u vezi sa nadležnostima za pozajmicu Federalnih rezervi.

Kongres nastoji da novčani paket pomoći bude uključen u zakonsko rešenje o finansiranju programa američke Vlade u iznosu od 1,4 hiljade milijardi dolara koji će važiti do septembra 2021.

Tramp tražio hitno usvajanje

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp uputio je u nedelju ujutru kritike zbog toga što dogovor još nije postignut.

Zašto Kongres građanima ne usvoji predlog Zakona o podsticajima. Nisu građani krivi – nego Kina. Završite sa tim i dajte im više novca kroz direktne isplate”, napisao je Tramp na Tviteru koji za globalnu pandemiju koronavirusa odgovornost prebacuje na Kinu.

Izabrani američki predsednik Džozef Bajden i njegov tranzicioni tim više puta su do sada upozoravali na moguće posledice po građane i ekonomiju ukoliko novi paket pomoći građanima ne bi bio usvojen. Počevši od posledica po poslovanje – do strahovanja da bi građani koji nisu u stanju da plate mesečne kirije za stanovanje mogli biti izbačeni iz svojih domova.

Pomoć onima koji su pogođeni pandemijom mesecima je bila pod znakom pitanja jer nije bilo novog dogovora, a postojeća pomoć za nezaposlene i moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju ističe krajem ove godine.

Ako se usvoji, novi paket pomoći biće najznačajniji odgovor na pandemiju otkako je u martu Kongres odobrio pomoć u iznosu od oko dve hiljade milijardi dolara, 1.200 dolara direktnih isplata većini Amerikancima i 600 dolara nedeljno pomoći za nezaposlene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG