Linkovi

Hoće li Kongres odobriti Bajdenov predlog pomoći ugroženima u pandemiji?


Bajdenov paket pomoći vredan je 1,9 hiljada milijardi dolara
Bajdenov paket pomoći vredan je 1,9 hiljada milijardi dolara

Predsednik SAD Džo Bajden apelovao je na članove Kongresa da hitno nađu zajednički jezik u vezi sa paketom pomoći ugroženima u pandemiji.

Bajden je ranije predložio paket pomoći vredan 1,9 hiljada milijardi dolara koji podrazumeva povećanje pojedinačnih isplata na 1.400 dolara, pomoć državnim i lokalnim vladama, ubrzanje tempa vakcinacije, otvaranje škola.

Međutim, republikanci su protiv tolike vrednosti paketa.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je da "naredni potezi moraju da budu pametni i ciljani, a ne samo da se pozajmi neprecizna svota novca koji će biti podeljen onima kojima nije potreban". Republikanska senatorka Suzan Kolins rekla je da je preuranjeno razmatrati paket koji je te vrednosti i opsega.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer smatra da usvajanje Bajdenovog predloga u Senatu neće biti lako, ali da očekuje da u narednih četiri do šest nedelja to ipak bude učinjeno.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je neophodno nešto preduzeti pre nego što u martu istekne isplata novčane pomoći za milione nezaposlenih Amerikanaca.

Bajden je ocenio da paket, u celosti, rešava brojne probleme u pandemiji koronavirusa, od kojeg je u SAD umrlo više od 420 hiljada ljudi.

Aktuelni američki predsednik je bio član Senata 36 godina i kaže da razume kako ide proces donošenja zakona, kao i da će biti nesuglasica uprkos njegovoj želji da taj paket podrže obe stranke. Napomenuo je da je otvoren za pregovore o visini isplate od 1.400 dolara.

Republikanci kažu da žele da pomoć bude preciznije usmerena, na one kojima je najpotrebnija.

Grupa senatora iz Demokratske i Republikanske stranke poručila je da postoji konsenzus oko izdvajanja više novca za vakcine.

Bajden je postavio cilj da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona doza vakcina. Sadašnji tempo vakcinacije je sporiji od planiranog, ali je novi predsednik optimističan da će narednih nedelja biti moguće dati i milion vakcina dnevno.

XS
SM
MD
LG