Linkovi

Hoće li Kongres odobriti Bajdenov predlog pomoći ugroženima u pandemiji?


Bajdenov paket pomoći vredan je 1,9 hiljada milijardi dolara

Predsednik SAD Džo Bajden apelovao je na članove Kongresa da hitno nađu zajednički jezik u vezi sa paketom pomoći ugroženima u pandemiji.

Bajden je ranije predložio paket pomoći vredan 1,9 hiljada milijardi dolara koji podrazumeva povećanje pojedinačnih isplata na 1.400 dolara, pomoć državnim i lokalnim vladama, ubrzanje tempa vakcinacije, otvaranje škola.

Međutim, republikanci su protiv tolike vrednosti paketa.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je da "naredni potezi moraju da budu pametni i ciljani, a ne samo da se pozajmi neprecizna svota novca koji će biti podeljen onima kojima nije potreban". Republikanska senatorka Suzan Kolins rekla je da je preuranjeno razmatrati paket koji je te vrednosti i opsega.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer smatra da usvajanje Bajdenovog predloga u Senatu neće biti lako, ali da očekuje da u narednih četiri do šest nedelja to ipak bude učinjeno.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je neophodno nešto preduzeti pre nego što u martu istekne isplata novčane pomoći za milione nezaposlenih Amerikanaca.

Bajden je ocenio da paket, u celosti, rešava brojne probleme u pandemiji koronavirusa, od kojeg je u SAD umrlo više od 420 hiljada ljudi.

Aktuelni američki predsednik je bio član Senata 36 godina i kaže da razume kako ide proces donošenja zakona, kao i da će biti nesuglasica uprkos njegovoj želji da taj paket podrže obe stranke. Napomenuo je da je otvoren za pregovore o visini isplate od 1.400 dolara.

Republikanci kažu da žele da pomoć bude preciznije usmerena, na one kojima je najpotrebnija.

Grupa senatora iz Demokratske i Republikanske stranke poručila je da postoji konsenzus oko izdvajanja više novca za vakcine.

Bajden je postavio cilj da u prvih 100 dana njegovog mandata bude dato 100 miliona doza vakcina. Sadašnji tempo vakcinacije je sporiji od planiranog, ali je novi predsednik optimističan da će narednih nedelja biti moguće dati i milion vakcina dnevno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG