Linkovi

Uz glas Kamale Haris, Senat usvojio Bajdenov predlog budžeta


ARHIVA - Zgrada Kongresa u Vašingtonu, 20. decembra 2020.
ARHIVA - Zgrada Kongresa u Vašingtonu, 20. decembra 2020.

Senat je u petak rano ujutru odobrio meru koja će demokratama omogućiti da, tesnom većinom glasova, realizuju plan predsednika Džoa Bajdena o pomoći pogođenima pandemijoma koronavirusa, u vrednosti od 1,9 hiljada milijardi dolara, bez podrške republikanaca. Pošto je odnos glasova bio 50-50, glasala je i potpredsednica SAD Kamala Haris, u ulozi predsedavajuće Senatom.

Rezultat glasanja - 51:50 objavljen je oko 5:30 ujutru, uz aplauz demokrata u Senatu. Prethodila je duga, noćna sednica na kojoj su senatori glasali o amandmanima koji bi mogli da definišu oblik zakona o pomoći pogođenima Kovidom 19.

Ovo je prvi put da je Haris bila odlučujući glas u Senatu, nakon što je položila zakletvu kao Bajdenova potpredsednica 20. januara.

Budžet se sada vraća u Predstavnički dom, gde će verovatno opet biti usvojen u petak kako bi se odobrile i promene koje su načinjene u Senatu. Konačno usvajanje otvoriće put novoj fazi u nacrtu zakona o finansijskoj pomoći zbog Kovida 19, a na zakonu radi nekoliko kongresnih odbora.

Cilj demokrata je da se paket pomoći usvoji do marta, kada ističe pomoć nezaposlenima i druge vrste pomoći žrtvama pandemije. Planovi su im ambiciozni ali će se, narednih dana, videti da li nova administracija i Kongres zaista mogu da ih ostvare.

Za to vreme - novi znaci slabljenja američke ekonomije. Poslodavci su dodali samo 49.000 radnih mesta u januaru, nakon što je zatvoreno 227.000 radnih mesta u decembru, saopštio je sekretarijat za rad. Restorani, maloprodaja, fabrike pa čak i sektor zdravstvene zaštite otpuštali su radnike prošlog meseca, a državne i lokalne vlade takođe otpuštaju pomoćno osoblje u školama.

XS
SM
MD
LG