Linkovi

Trampov šef kabineta: Nisam optimista u vezi sa dogovorom o novom paketu pomoći


Mark Medouz, šef kabineta američkog predsednika (Foto: AP)
Mark Medouz, šef kabineta američkog predsednika (Foto: AP)

Šef kabineta američkog predsednika Donalda Trampa, Mark Medouz, izjavio je da nije optimista kada je reč o postizanju sporazuma republikanaca i demokrata o novom paketu pomoći nezaposlenima.

"Nisam optimista i ne verujem da će tako brzo biti usaglašeni stavovi", rekao je Medouz za televiziju CBS. On je rekao da će u nedelju o tome razgovarati predstavnici stručnih timova - dok će u ponedeljak predlog novog paketa pomoći ponovo razmatrati visoki zvaničnici dve partije.

"Predstavnici Demokratske stranke ne žele da prihvate privremeni sporazum, koji bi omogućio da nezaposleni nastave da primaju pomoć od 600 dolara sedmično dok se ne usaglase stavovi oko novog dugoročnog paketa pomoći", rekao je Medouz.

Kongres je na početku pandemije odobrio paket pomoći od dve hiljade milijardi i oko 30 miliona nezaposlenih je primalo 600 dolara sedmično, ali je taj zakon bio oročen do 31. jula.

U subotu bez dogovora

Razgovori predstavnika demokrata u Kongresu i aktuelna republikanska administracija u Beloj kući u subotu nisu bili blizu dogovora o nastavku isplate novčane pomoći milionima nezaposlenih Amerikancima.

"Ovo je bio najduži sastanak do sada i produktivniji od ostalih. Ali, ima još mnogo otvorenih pitanja", rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer, posle tročasovnog sastanka sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom i šefom Trampovog kabineta Markom Medouzom u subotu.

Mnučin je rekao da su razgovori bili konstruktivni, ali da nije postignuta saglasnost o tome da li da se postigne kratkoročni ili sveobuhvatniji dogovor.

Naredni sastanak demokrata i republikanaca je u ponedeljak.

Kongres u proteklim mesecima nije uspevao da postigne dogovor o novoj rundi isplate novčane pomoći, dok broj nezaposlenih u SAD raste i ekonomska aktivnost opada.

Sada se razgovara o tome da se produži isplata federalne pomoći od 600 dolara nedeljno za one koji su ostali bez posla zbog pandemije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi odbila je predlog Donalda Trampa da se ta isplata produži za samo nedelju dana, jer demokrate žele da se taj novac isplaćuje do sledeće godine.

Ali, republikanci u Senatu tvrde da je 600 dolara nedeljno za nezaposlene i više nego što bi zaradili da imaju posao, te da ih ne motiviše da se vrate da rade. Oni žele da se isplate smanje na 200 dolara nedeljeno.

Demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden oštro je kritikovao predsednika i lidera većine u Senatu Miča Mekonela što je pustio senatore da odu kućama za vikend, bez dogovora o nastavku isplate pomoći.

Mnogi Amerikanci su u opasnosti da, ako im pomoć ne bude isplaćena, budu izbačeni iz stanova koje iznajmljuju jer ne mogu da plate kiriju.

"Zbog toga što Donald Tramp ne zna da nas odgovorno vodi kroz pandemiju i ekonomsku krizu, sada se suočavamo i sa potencijalnom krizom stanovanja", naveo je Bajden u saopštenju.

XS
SM
MD
LG