Linkovi

Bajden: Ukazuje se nada nakon usvajanja plana za spas američke ekonomije


Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Leah Millis)
Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država (REUTERS/Leah Millis)

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da je administracija postavila novi cilj kampanje vakcinacije u prvih sto dana njenog mandata.

"Brojka je povećana na 200 miliona vakcinisanih građana", rekao je Bajden na konferenciji za medije u Beloj kući.

On je odgovarajući na pitanja novinara, u formi konferencije za medije prvi put od kada je preuzeo funkciju, rekao da su zahvaljujući usvojenom paketu pomoći u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara, ekonomski stručnjaci povećali projekcije o rastu američkog Bruto domaćeg proizvoda na 6 odsto.

"Počela je da se ukazuje nada nakon usvajanja plana za spas američke ekonomije", rekao je Bajden.

Američki predsednik poručio je da će se posvetiti rešavanju preostalih problema kada okolnosti to budu dopustile.

Na dugoročne probleme poput imigracije i kontrole naoružanja usredsrediću se nakon Kovida”, rekao je Bajden u odgovoru na jedno od postavljenih pitanja.

Prema njegovim rečima, biće potrebno da republikanci odluče da li su za saradnju ili za dalje podele u zemlji.

Američki predsednik je ukazao i da, iz godine u godinu, sve veći broj migranata stiže do američke granice granica.

Vlada pokušava da obnovi imigraconi sistem kako da bi se uspešno nosila sa brojem migranata. Veliki broj njih vraćamo preko granice. Deo porodica nije vraćen preko granice jer Meksiko ne želi da ih prihvati. Pregovaramo o tom sa meksičkim vlastima”, rekao je Bajden.

Predsednik Sjedinjenih Država ukazao je i da je usvajanje novih mera u Kongresu u svrhe kontrole pribavljanja oružja, kako se izrazio, pitanje vremena.

Konkretno upitan da li je doneo odluku o zakonu čijim bi usvajanjem u Kongresu bila ukinuta zaštita proizvođača oružja od odgovornosti u građanskim parnicama, ili pak preraspoređivanju novčanih sredstava gradovima i državama za predupređivanje i suočavanje sa posledicama oružanog nasilja - Bajden je odgovorio da će biti obuhvaćena oba domena.

"Sve što ste pomenuli..... Pitanje je trenutka. Uspešni predsednici pre mene postizali su rezultate jer su vremenski dobro tempirali svoje aktivnosti", rekao je američki predsednik u odgovoru na pitanje.

Govoreći o spoljnopolitičkim pitanjima Bajden je istakao da je kineskom predsedniku Ši Đinpingu jasno ukazao da Sjedinjene Države ne žele sukobe - i da insistiraju da Kina poštuje međunarodna pravila pravedne konkurencije i trgovine.

"Sa Šijem sam proveo sate dok sam bio deo administracije bivšeg predsednika Obame. Ubeđen sam da je kineski lider smatrao da demokratija nema budućnost", rekao je Bajden - koji je kineskog predsednika uporedio sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

"Misli da je autokratija talas budućnosti - dok demokratija ne može da funkcioniše u sve složenijem svetu. U njemu demokratije nema ni u tragovima, ali je veoma bistar čovek", rekao je tokom konferencije održane u predsedničkoj rezidenciji.

Bajden je ukazao da gaji drugačiju viziju budućnosti u kojoj će, kako je rekao, biti potrebna značajna ulaganja u nauku i američke radnike - kako bi bilo moguće takmičiti se sa Kinom.

"Sjedinjene Države bi u saradnji sa saveznicima trebalo da osiguraju da Kina odgovara za svoje aktivnosti na Tajvanu, u Hong Kongu, Južnokineskom moru i tretmanu ujgurske manjine", podvukao je Bajden.

Američki predsednik ukazao je i da će biti teško ispuniti rok do 1. maja za povlačenje američkih trupa iz Avganistana. Istakao je, međutim, da će se to dogoditi na bezbedan i uređen način.

Nije mi namera da trupe dugo ostanu u Avganistanu. Povućićemo se, ali je pitanje kada će se to dogoditi. Naše trupe ne mogu da zamislim sledeće godine u toj zemlji”, rekao je Bajden.

Raketnu probu Severne Koreje američki predsednik označio je kao kršenje rezolucij Ujednjenih nacija.

Reagovaćemo na postupke Severne Koreje ukoliko oni odluče da eskaliraju. O tom pitanju se konsultujemo sa saveznicima. Severna Koreja je najznačajnije pitanje američke spoljne politike”, rekao je Bajden.

Takođe, poručio je da je spreman na primenu, kako se izrazio neke forme diplomatije, što bi bilo uslovljeno krajnjim ishodom procesa denuklearizacije - aludirajući na američke napore u ubeđivanju Severne Koreje da se odrekne nuklearnog naoružanja.

Upitan da li planira da se kandiduje za reizbor na predsedničkim izborima 2024. odgovorio je potvrdno dodavši da bi to učinio u timu sa potpredsednicom Kamalom Haris.

"Moj odgovor je da. Planiram da se kandidujem za reizbor. To je moje očekivanje", rekao je Džozef Bajden koji je preuzimanjem dužnosti 20. januara po životnoj dobi - postao najstariji inaugurisani američki predsednik.

Iako je američki predsednik obnovio dnevne brifinge svog sekretara za štampu i odgovarao na pitanja u drugim formatima, on je prvi predsednik u četiri decenije čiji je prvi mandat odmakao tako daleko, a da nije održao formalnu sesiju za pitanja i odgovora pred predstavnicima medija.

XS
SM
MD
LG