Linkovi

SAD vraćaju migrantske porodice u Meksiko


Migranti iz Centralne Amerike čekaju da uđu u SAD u Tihuani u Meksiku, februad 2021.
Migranti iz Centralne Amerike čekaju da uđu u SAD u Tihuani u Meksiku, februad 2021.

SAD proteruju migrante u Meksiko daleko od mesta gde su prešli granicu, prenosi Rojters i navodi da se to kosi sa odlukom meksičke države Tamaulipas koja odbija da prihvati migrantske porodice sa malom decom.

Ovaj potez ukazuje da administracija Džoa Bajdena pooštrava svoj pristup prema migrantima u momentu kada je njihov priliv na granicu SAD sve veći. Bajden je nedavno poručio migrantima da ostanu u svojim zemljama i ne upućuju se na sever.

Neke porodice su ispričale da su ih uhvatili na granici Meksika i Teksasa, gde su ih par dana zadržali u pritvoru, a onda ih je američka granična policija odvela do međunarodnog mosta Sijudad Huarez u Meksiku, oko 1.300 kilometara dalje od mesta gde su ušli.

Fotograf Rojtersa je rekao da je video avione sa desetinama migrantskih porodica sa malom decom kako sleću u El Paso, a potom iste te porodice video kako prelaze međunarodni most.

Portparol američke granične policije Lendon Hatčens kaže da se migranti šalju u El Paso, Laredo i San Dijego jer u smeštajnim centrima Rio Grande više nema mesta.

Dilan Korbet, direktor organizacije Institut nade na granici, rekao je da je većnina porodica koja je upućena u Sijudad Huarez sa decom mlađom od sedam godina. Dodaje da su i u Meksiku prihvatni centri puni zbog pandemije.

Edna Sorto je sa dva sina iz Hondurasa došla u El Paso, ali je potom upućena u Sijudad Huarez. Rojters piše da je u tom prihvatnom centru mnogo male dece i beba.

"Nisu nas pitali ni zašto smo došli, niti gde idemo. Čekamo da nam kažu šta dalje da radimo".

Nova praksa Bajdenove administracije primenjuje se u trenutku sve većeg priliva migranata na granicu SAD. Bajdena republikanci kritikuju za sve veći broj ilegalnih prelazaka granice i pomešane poruke upućene migrantima.

Čini se da migranti ignorišu Bajdenovo upozorenje da ne dolaze u SAD, a krijumčari ih upućuju da krenu na put jer je granica otvorena.

"Jasno smo rekli da je granica zatvorena i da će većina migranata biti vraćena u Meksiko ili zemlje odakle su došli u skladu sa propisima", rekla je portparolka Bele kuće.

Džil Kerlikovski, koja je radila u graničnoj službi za vreme Baraka Obame, kaže da je greška što se Bajden oslonio samo na poruke.

"Više od 25 godina upućujemo poruke migrantima iz Meksika i Centralne Amerike da ne dolaze i već 25 godina oni to ne čuju".

XS
SM
MD
LG