Linkovi

Bela kuća razmatra uredbe u vezi sa oružanim nasiljem


Predsednik SAD Džo Bajden na Međunarodnom aerodoromu "Džon Glen" u Kolumbusu, u Ohaju, 23. marta 2021 (Foto: Reuters/Leah Millis)

Dve masovne pucnjave u poslednjih sedam dana verovatno će povećati pritisak na predsednika SAD Džoa Bajdena da ispuni predizborno obećanje o uvođenje oštrijih ograničenja na nošenje oružja.

“Ne moram da čekam ni jedan minut, a kamoli jedan sat, da preduzmem smislene korake koji će spasiti živote u budućnosti. To ne bi trebalo da bude stranačko pitanje. To je američko pitanje. Spasiće živote, američke živote. Moramo da preduzmemo akciju”, rekao je Bajden u utorak u Beloj kući.

Bajden je zatražio od Senata da usvoji dva zakonska predloga, odobrena u Predstavničkom domu 11. marta, koji bi proširili bezbednosnu proveru kupaca oružja. Takođe se založio za zabranu automatskog oružja.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider većine u Senatu Čak Šumer, demokratski lideri u Kongresu, rekli su u utorak da nasilje ponovo naglašava potrebu za usvajanje strožijih zakona o oružju.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki u razgovoru sa novinarima u predsedničkom avionu, tokom leta ka Kolumbusu u Ohaju, izjavila je da predsednik Bajden, pored zakonskih predloga o kontroli oružja, razmatra i uvođenje nekoliko uredbi, koje bi se odnosile na oružano nasilje.

Međutim, zakonski predlozi o zabrani automatskog oružja i oštrijim bezbednosnim proverama kupaca blokirani su u Kongresu zbog protivljenja Republikanske stranke.

"Svakako razmatramo nekoliko poteza", rekla je Psaki, ali nije ponudila nikakve detalje.

Uredbe koje bi Bajden mogao da donese odmah obuhvataju eliminaciju tržišta za takozvano improvizovano oružje, striktnije provere onih koji kupuju oružje i pružanje sredstava velikim gradovima da se bore protiv oružanog nasilja, kaže Šenon Vots, koja je osnovala grupu koja se zalaže za strože zakone u vezi sa oružjem u SAD.

Improvizovano oružje se pravi u kućnoj radinosti, od kompleta koji sadrže nedovrešni pištolj. Na njemu nema serijskog broja i može se prodavati bez bezbednosne provere.

"A sve to može da se uradi i trebalo bi da se uradi odmah danas", rekla je Vots za Rojters.

Psaki je upozorila novinare da ne očekuju nikakve nove poteze odmah:

"Ne očekujem da će biti bilo kakavih novih predloga u naredna 24 sata".

Prema istraživanju "Korporacije RAND" u Sjedinjenim Državama je najviša stopa oružja u vlasništvu civila. Prema podacima neprofitne organizacije "Arhiv o oružanom nasilju", u Americi je prošle godine bilo više od 43.000 smrtnih slučajeva u incidentima sa vatrenim oružjem.

Bajden je naložio da se posle masovne pucnjave u Koloradu na pola koplja spuste zastave, koje su tek bile podignute u ponedeljak, pošto su spuštene zbog napada u Atlanti. ​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG