Linkovi

Bajden i Haris osudili nasilje protiv Amerikanaca azijskog porekla


Predsednik i potpredsednica SAD Džo Bajden i Kamala Haris posle susreta sa liderima azijsko-američke zajednice u Džordžiji (Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik i potpredsednica SAD Džo Bajden i Kamala Haris posle susreta sa liderima azijsko-američke zajednice u Džordžiji (Foto: Rojters/Carlos Barria)

Predsednik SAD Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris sastali su se u petak sa azijsko-američkom zajednicom u Atlanti u saveznoj državi Džordžiji, nakon pucnjave u kojoj je poginulo osam osoba, uključujući šest žena azijskog porekla.

Bajden i Haris su više od sat vremena razgovarali sa liderima i članovima državne skupštine iz azijsko-američke i pacifičke zajednice, a predsednik je nakon sastanka osudio nagli rast nasilja protiv Amerikanaca azijskog porekla i zatražio od Amerikanaca da se zajedno suprostave mržnji.

"Mržnja ne može da ima utočište u Americi. Mora da se zaustavi. Svi mi zajedno bi trebalo da je zaustavimo", rekao je Bajden posle sastanka i pozvao članove Kongresa da usvoje zakonski predlog o krivičnim delima počinjenim iz mržnje, koje je podstakla pandemija koronavirusa.

Haris, prva Amerikanka azijskog porekla na položaju potpredsednice SAD, povezala je nasilje sa dugom istorijom rasizma u SAD i uporedila ga sa napadima na muslimane posle terorističkih napada 11. septembra.

"Rasizam postoji u Americi i to je uvek bio slučaj. Ksenofobija postoji u Americi. Seksizam takođe. Predsednik i ja nećemo ćutati. Nećemo to ignorisati. Uvek ćemo govoriti protiv nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije kad god i gde god se oni dogode", poručila je Haris.

Vlasti još istražuju da li je osumnjičeni Robert Aron Long, koji je optužen po osam tačaka za ubistva, bio motivisan rasnim predrasudama.Pucnjava je skrenula pažnju na zločine iz mržnje.

Napadi i drugi incidenti na Amerikance azijskog porekla povećali su se tokom protekle godine, a neki su okrivili Trampovu administraciju koja je pandemiju okarakterisala kao "kineski grip".

“Nema sumnje da su zlostavljanja, predrasude i nasilje nad azijskim Amerikancima u porastu, a to je tako neamerički i toliko dostojno prezira, da svi o tome moramo da govorimo”, poručio je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Taj i drugi incidenti izazvali su strah i nezadovoljstvo u azijsko-američkoj zajednici, a neki krive prethodnu administraciju.

Otkad je Trump počeo da ga naziva “kineski virus”, okrivljujući Kinu, mislim da to ljudima u glavi stvara određeni mentalitet”, smatra stanovnica Njujorka Amerika Sum.

Retorika bivšeg predsednika Trampa doprinela je diskriminaciji, izjavila je portparolka Bele Kuće, Džen Psaki.

“Kada govorite iz Bele kuće, imate ogroman megafon koji se čuje u celoj zemlji, i važno je da pažljivo razmislite o rečima koje koristite i kako izražavate protivljenje bilo kojoj vrsti diskriminacije.”

Zastave na krovu Bele Kuće spuštene su napola koplja u znak žalosti za žrtvama. Predsednik Džo Bajden je tokom prve nedelje mandata potpisao memorandum kojim se osuđuje ksenofobija i naredio federalnim agencijama da povećaju prikupljanje podataka i spreče incidente iz mržnje kao i da obezbede da se u reakciji na pandemiju vodi računa o kulturnim i rasnim pitanjima. Azijsko-američki aktivisti kažu da je potrebno uraditi više.

“Pozivamo vladu na svim nivoima da u ovom trenutku reaguje i bude pažljiva prema azijsko-američkoj zajednici. Od školskih okruga, preko zakonskih vlasti, do zdravstva, u ovom trenutku nam je potrebna vladina reakcija”, poručio je aktivista za ljudska prava Rasel Jeung.

Izveštaj o proceni domaćeg nasilnog ekstremizma, koji je ove nedelje objavila američka obaveštajna zajednica, opisuje povišenu pretnju od „rasno i etnički motivisanih ekstremista“, među kojima su i oni čije su mete Amerikanci azijskog porekla.

XS
SM
MD
LG