Linkovi

Severna Koreja ispalila rakete, Bajden kaže "ništa novo"


Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgleda lansiranje rakete 2019.
Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgleda lansiranje rakete 2019.

Severna Koreja ispalila je dve rakete kratkog dometa za vikend. Američki i južnokorejski zvaničnici su umanjili značaj raketne probe, a predsednik SAD Džo Bajden kaže da je i dalje otvoren za dijalog sa Pjongjangom.

Oružje koje je takođe testirala Severna Koreja ne potpada pod zabranu Saveta bezbednosti UN, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Ovo je prvi raketni test Severne Koreje otkako je Bajden stupio na dužnost. Američki predsednik je umanjio značaj ove aktivnosti i rekao da se "ništa mnogo nije promenilo", dok je zvaničnik njegove administracije rekao da je testiranje "normalno" i upozorio da se ne preuveličava.

"Sekretarijat za odbranu kaže da je reč o uobičajenoj aktivnosti. Ništa novo u tome što su uradili", rekao je Bajden na pitanje da li testiranje smatra provokacijom.

Pentagon nije komentarisao raketnu probu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je tokom posete Seulu da će raditi na denuklearizaciji Severne Koreje i kritikovao "sistemsko i široko rasprostranjeno" kršenje ljudskih prava.

Severna Koreja je odbila da odgovori na neformalne pozive za dijalog iz SAD.

Zvaničnik administracije je rekao da je definisanje politike prema Severnoj Koreji u završnoj fazi i da će SAD o tome razgovarati sa Japanom i Južnom Korejom.

Zvaničnici kažu da "ima malo interakcije" sa Severnom Korejom otkako se bivši predsednik Donald Tramp sastao u Hanoju sa Kim Džong Unom 2019.

Severna Koreja je nastavila da razvija svoj nuklearni i raketni program u 2020. uprkos sankcijama UN.

XS
SM
MD
LG