Linkovi

Majorkas: Radimo na rešavanju situacije na jugozapadnoj granici SAD


Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost (Foto: Reuters)
Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost (Foto: Reuters)

Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost, ocenio je teškom situaciju na jugozapadnoj granici Sjedinjenih Država gde se nalazi veliki broj migranata koji pokušavaju da uđu na teritoriju te zemlje.

Od nedelje je na tom području zadržano skoro 4.300 dece bez pratnje, rekli su agenciji Rojters zvaničnici u oblasti granične kontrole, koji su insistirali na anonimnosti.

Po zakonu, deca bi trebalo da budu prebačena iz carinskih i graničnih objekata u objekte kojima upravlja američki Sekretarijat za zdravstvo, prenosi agencija Rojters.

Radimo na njenom rešavanju situacije. Objekti granične patrole su prepuni dece i rok od 72 sata za prelazak dece u objekte Sekretarijata za zdravstvo ne bude uvek ispunjen. Sekretarijat nema kapacitet da prihvati toliki broj dece”, rekao je Majorkas.

Prema njegovim rečima - u SAD trenutno ulazi više ljudi nego u poslednjih 20 godina. Objasnio je i da se osniva zajednički centar za obradu podataka čija je svrha transfer dece mlađe od šest godina o kojoj bi brigu vodio Sekretarijat za zdravstvo i socijalne službe koje nastoje da im obezbede smeštaj.

Istovremeno, zvaničnici upozoravaju da granica nije otvorena zbog čega njen prelaz nije dopušten pojedincima i porodicama koje pokušavaju da je pređu u periodu od kada je Džozef Bajden stupio na dužnost predsednika.

Bajden je u međuvremenu, u skladu sa obećanima iz predsedničke kampanje, opozvao neke od uredbi svog prethodnika Donalda Trampa u vezi sa migracionom politikom.

Administracija američkog predsednika nastoji da ubrza proceduru prijema dece bez pratnje koja se nalaze na jugozapadnoj granici Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG