Linkovi

Bajden i demokrate "na terenu" promovišu paket pomoći pogođenima Kovidom


Potpredsednica Kamala Haris tokom posete jednoj lokaciji za vakcinaciju na Univerzitetu Nevade u Las Vegasu, 15. marta 2021.
Potpredsednica Kamala Haris tokom posete jednoj lokaciji za vakcinaciju na Univerzitetu Nevade u Las Vegasu, 15. marta 2021.

Uz obećanje: „vakcine u rukama, novac u džepovima“, predsednik Džo Bajden započeo je nedelju putovanja i promocije, tokom koje će objašnjavati sadržaj zakona o pomoći pogođenima pandemijom, u vrednosti od 1,9 hiljada milijardi dolara, koji je prošle nedelje potpisao u zakon.

Bajden, potpredsednica Kamala Haris, prva dama Džil Bajden i niz predsednikovih saradnika ove nedelje posetiće različite američke države i gostovaće na televizijama u okviru turneje koju Bela kuća naziva: “Pomoć je stigla”.

“Pomoć je stigla, i nada je stigla, na realne i opipljive načine”, poručio je Bajden iz Bele kuće pred početak turneje. On je dodao da će njegova administracija u narednih 10 dana ostvariti dva važna cilja: 100 miliona vakcina i 100 miliona čekova u džepovima ili na bankovnim računima Amerikanaca.

“Vakcine u rukama i novac u džepovima, to je važno. Plan pomoći Americi već radi ono što je zamišljeno – da promeni svakodnevni život ljudi na bolje. I tek smo počeli”, dodao je Bajden.

Prva dama Džil Bajden u poseti osnovnoj školi Semjuel Smit u Burlingtonu u Nju Džersiju, 15. marta 2021.
Prva dama Džil Bajden u poseti osnovnoj školi Semjuel Smit u Burlingtonu u Nju Džersiju, 15. marta 2021.

Bajdenova supruga Džil Bajden odlazi u saveznu državu Nju Džerzi kako bi se pridružila guverneru Filu Marfiju. Ona je posetila jednu osnovnu školu gde je razgovarala o koracima koje je škola preduzela kako bi bila ponovo otvorena i tome kako usvojeni zakon može da pomogne porodicama.

Potpredsednica Kamala Haris je, za to vreme, otputovala u Las Vegas, gde je posetila mesto za vakcinaciju protiv Kovida 19 i jednu kulinarsku akademiju.

Bajden će na prvo putovanje u kom će promovisati pomoć krenuti u utorak kada odlazi u okrug Delavar, ključnu prigradsku zajednicu Filadelfije u istočnoj državi Pensilvaniji, koju je na izborima u novembru preuzeo od bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Paket pomoći je jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u istoriji SAD i prva velika zakonodavna pobeda Bajdena. Odobren je isključivo glasovima demokrata. Republikanski poslanici usprotivili su se velićini rešenja i činjenici da deo finansiranja nije direktno vezan za pokušaj okončavanja pandemije u Sjedinjenim Državama, gde je umrlo više od 534.000 Amerikanaca.

Bajden je u govoru od četvrtka uveče rekao da će se članovi njegove administracije raštrkati širom zemlje kako bi "direktno razgovarali" s Amerikancima o tom planu.

Bajden i ostale demokrate planiraju da istaknu da će milioni odraslih Amerikanaca, svi osim onih sa gornjim prihodima, dobiti 1.400 dolara podsticaja, uz poreske olakšice za decu.

Milijarde dolara šalju se državnim i lokalnim vladama i preduzećima koja su teško pogođena jednogodišnjom pandemijom u Sjedinjenim Državama. Dodatna pomoć se troši na podsticanje vakcinacija miliona Amerikanaca.

Predsednik i njegovi pomoćnici nadaju se da će biti u prilici da naglase koliko se pomoći troši u pojedinim državama.

Nacionalne ankete pokazale su da paket pomoći ima široku podršku, čak i među republikancima, ali Bajden ne uzima svoju popularnost zdravo za gotovo.

Potpredsednica Kamala Haris pravi pauzu za ručak u restoranu Tacotarian u Las Vegasu, 15. marta 2021.
Potpredsednica Kamala Haris pravi pauzu za ručak u restoranu Tacotarian u Las Vegasu, 15. marta 2021.

Demokrate imaju na umu da je 2009. godine poslednji demokratski predsednik Barak Obama, pod kojim je Bajden bio potpredsednik, proveo malo vremena promovišući paket ekonomskih podsticaja u iznosu od 800 milijardi dolara koji su on i njegove kolege demokrate pomogli da se progura kroz Kongres kako bi se pomoglo ekonomiji SAD da se izvuče iz recesije koju su nasledili od predsednika Džordža Buša mlađeg.

Republikanci, koji su se uglavnom protivili podsticaju, nastavili su i osvojili većinu u Predstavničkom domu na izborima 2010. godine.

Bajdenova sekretarka za štampu Džen Psaki, veteranka Obamine administracije, rekla je novinarima prošle nedelje: "Nismo učinili dovoljno da objasnimo američkom narodu kakve su koristi bile" 2009. godine.

Bela kuća planira da više zvaničnike administracijeučini dostupnim za intervjue na lokalnim televizijama u gradovima širom zemlje i da više od 400 gradonačelnika i guvernera razgovara o tome šta paket pomoći znači za njih i njihove zajednice.

Članica Kongresa Liz Čejni, trećerangirana republikanka u Predstavničkom domu, rekla je u izjavi da je samo mali deo ugovora od 1,9 hiljada milijardi dolara usmeren na virus i upozorila da bi to na kraju moglo dovesti do povećanja poreza kako bi se pomoglo njegova isplata.

XS
SM
MD
LG