Linkovi

Entoni Fauči: Nije trenutak da se proglasi pobeda protiv pandemije


Entoni Fauči, savetnik predsednika Džozefa Bajdena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Entoni Fauči, savetnik predsednika Džozefa Bajdena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena, izjavio je da je optimista povodom mogućnosti da se zemlja može, kako se izrazio vratiti u nekakav vid normalnosti do obeležavanja državnog praznika Dana nezavisnosti.

Mislim da je projekcija o Četvrtom julu sasvim razumna”, rekao je Fauči za Foksnjuz u danu u kom je govorio za nekoliko američkih medija.

Upozorio je međutim da je u međuvremenu i dalje je potrebno preduzimati mere predostrožnosti da bi se sprečilo novi talas zaraze.

Fauči je rekao da veruje da će SAD imati dovoljno vakcina do kraja maja tako da bi svaki građanin, koji to želi, moći da se vakciniše.

Fauči je takođe upozorio na opasnost pandemije u Sjedinjenim Državama - pri čemu je broj slučajeva novoobolelih tokom preethodne nedelje iznosio između 50.000 i 60.000 dnevno.

Tokom gostovanja u programu Si-En-En-a upozorio je na, kako se izrazio, veliku ranjivost – podsetivši na porast broja novoobolelih u Evropi povezujući to sa odlukama tamošnjih zvaničnika da ublaže antipandemijske mere.

"To možemo izbeći. Potrebno je da se što više vakcinišemo", rekao je Fauči.

Ustvrdio je da se brži tempo vakcinacije može održati, pa čak i povećati, jer se širom SAD-a proces vakcinacije omasovio u zdravstvenim ustanovama i apotekama.

U međuvremenu, guverneri pojedinih američkih država kompanijama su odobrile rad u redovnim okolnostima, a građanima preporučili da više ne nose zaštitu za lice.

"Ovo apsolutno nije trenutak da se proglasi pobeda. Uvek postoji rizik da se razbukta pandemija”, upozorio je Fauči u izjavi za Foksnjuz.

Prema njegovim rečima ublažavanje direktiva o nošenju maski i fizičkom distanciranju je rizično i, kako ih je označio, potencijalno opasno.

Fauči je rekao da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prate razmere pandemije i tempo vakcnisanja – kako bi uvideli da li se i kada mere ograničenja mogu popuštati.

Fauci je za Si-En-En rekao da će uskoro biri objavljenja nova uputstva o tome da li su i koliko bezbedna putovanja vakcinisanih građana, njihova okupljanja ili pak smanjenje razdaljine školske dece u obrazovnim ustanovama sa dva na jedan metar.

Fauči je zaključio da (CDC) žele da se adekvatno pobrinu za to – pre objave novih smernica.

Prethodno je američki predsednik, tokom prošle nedelje, izjavio da bi sve odrasle osobe – ne samo stariji građani trebalo da imaju pravo na vakcinu od početka maja. Poručio je i da bi se porodice mogle okupljati na manjim proslavama za Dan nezavisnosti.

Sjedinjene Države su u nastojanjima da ubrzaju tempo vakcinisanja građana u okviru kampanje u kojoj je samo u subotu vakcinisano njih 3 miliona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG