Linkovi

Rusija povukla ambasadora iz SAD posle Bajdenovih komentara o Putinu


Bajden je Putina u intervjuu televiziji ABC nazvao "ubicom"
Bajden je Putina u intervjuu televiziji ABC nazvao "ubicom"

Moskva je povukla svog ambasadora u SAD na konsultacije, nakon komentara predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Najvažnije za nas je da raščistimo odnose Rusije i SAD, koji su pogoršani zbog toga što ih je Vašington doveo u ćorsokak. Spremni smo da sprečimo da se odnosi nepovratno pogoršaju, ako su Amerikanci svesni tog rizika", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova posle povlačenja ambasadora Anatolija Antonova na konsultacije.

Potez Moskve usledio je nakon intervjua koji je predsednik Džo Bajden dao za televiziju ABC u kome je rekao da će Putin "platiti za svoja zlodela" i potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li misli da je ruski predsednik "ubica".

Bajden je takođe preneo da je Putinu rekao da "nema dušu", na šta mu je ruski predsednik odgovorio da se "razumeju".

Vilijam Kortni, sadardnik RAND korporacije, rekao je za Glas Amerike da je retkost da američki predsednik lideru rivalske sile poruči da je "ubica". On kaže i da se ponekad ambasadori povlače na konsultacije nakon uvreda".

"Uz to, Bajdenova administracija je najavila nove sanckije Rusiji zbog sajber napada, što takođe može biti razlog poteza Moskve".

Portparolka Bele kuće Džen Psaki odbila je da pojasni da li je Bajden mislio da je Putin ubica i bukvalno. Ona je, na pitanje o povlačenju ambasadora, rekla da će Bajdenova administracija imati drugačiji pristup prema Rusiji od prethodne.

Putin: Bajdenove primedbe odražavaju prošlost i probleme SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da primedbe koje je američki predsednik Džozef Bajden izneo o njemu, kako se izrazio, održavaju prošlost i trenutne probleme Sjedinjenih Država.

U svom osvrtu Putin je podsetio na američku upotrebu atomske bombe u Japanu na kraju Drugog svetskog rata, okolnosti koje su obeležile sudbinu Indijanaca koji su naseljavali područje Amerike pre dolaska doseljenika iz Evrope, kao i period ropstva – tvrdeći da, kako se izrazio, bolno nasleđe pritiska Sjedinjene Države, izvestila je agencija Asošijeted pres.

U suprotnom – iz čega bi nastao pokret ‘Životi crnaca su važni“, ustvrdio je Putin.

Razmena oštrih ocena dvojice lidera usledila je po objavi obaveštajnog izveštaja sa kog je skinuta oznaka tajnosti u kom se navodi da je ruski predsednik Putin odobrio aktivnosti koje bi pomogle bivšem predsedniku Donaldu Trampu da pobedi na američkim predsednik izborima novembra 2020.

"Putin će platiti cenu“, rekao je Bajden u intervjuu – odgovarajući na pitanje u vezi sa izveštajem sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

Takođe, Bajden je u istom intervjuu na pitanje da li Putina smatra ubicom – odgovorio potvrdno.

Ruski predsednik je na pitanje šta bi poručio Bajdenu na njegove primedbe – odgovorio da mu želi da bude dobro.

"Želim mu zdravlje i to kažem bez ironije ili šale", rekao je Putin. U odgovoru je koristio i navodi primer iz svog detinjstva rekavši da se u to vreme koristila rima: „nazivi (imena) kojima me označavaš određuju tebe“.

To nije samo dečja pošalica u rimi – ona ima duboko psihološko značenje - u drugom čoveku vidimo svoje osobine, mislimo da je poput nas i u skladu s tim ga osuđujemo“, zaključio je Putin.

Ukazao je da američke vlasti optužuju druge zemlje u skladu sa naporima da reše sopstvene unutrašnje i spoljnopolitičke probleme.

Portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila je da će SAD, dok rade na unapređenju svojih interesa sa Rusijom, takođe tražiti da Rusija odgovara za zlodela.

Bajdenova administracija je iskazala interesovanje da sa Rusijom radi na pitanjima od zajedničkog interesa kao što su novi sporazumi o nuklearnom naoružanju ili klimatske promene.

Američki predsednik je ranije tražio da se skine oznaka poverljivosti sa obaveštajnih izveštaja koji su ukazali da su "ruski državni mediji, trolovi, portali, objavlijvali uvredljive sadržaje o Bajdenu, njegovoj porodici i Demokratskoj stranci i da su širili slične sadržaje američkih medija, uključujući priče o Bajdenovom sinu Hanteru".

Prema izveštaju Kancelarije direktora obaveštajnih službi, Rusija i Iran su pokušavali da podriju poverenje javnosti u američke izbore. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je taj izveštaj pogrešan i neosnovan.

Američka vlada je najavila nove sankcije Rusiji zbog upotrebe hemijskog oružja prema disidentima.

Prethodni predsednik SAD Donald Tramp imao je drugačiji odnos prema Putinu, često ga je hvalio i odbacio izveštaj američkih obaveštajnih službi da se Rusija mešala u izbore 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG