Linkovi

SAD i EU se u Briselu saglasile o saradnji u vezi sa Rusijom, Kinom, Kovidom i drugim pitanjima


Entoni Blinken i Žosep Borelj u Briselu (Foto: Reuters/Olivier Hoslet/Pool)
Entoni Blinken i Žosep Borelj u Briselu (Foto: Reuters/Olivier Hoslet/Pool)

Sjedinjene Države i Evropska unija usaglasile su se o ponovnom pokretanju bilateralnog dijaloga o Kini i saradnji u vezi sa ponašanjem Rusije koje predstavlja izazov, navedeno je u zajedničkoj izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žosepa Borelja koji su se sastali u Briselu.

Potvrdili su zajedničko razumevanje da su odnosi sa Kinom višestruki i da ih čine saradnja, konkurencija i rivalstvo”, ukazano je u zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika.

Tokom susreta Blinkena i Borelja razmatrana je saradnja u vezi sa klimatskim promenama, vakcinama protiv koronavirusa, kao pitanjima u vezi sa Iranom i Turskom, precizirano je zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika.

Blinken o odnosima sa Rusijom i Kinom

Zapad bi u odnosima sa Rusijom trebalo, bez iluzija, da promoviše ostvarivanje zajedničkih interesa“, izjavio je Entoni Blinken američki državni sekretar u Briselu.

Blinken je pozvao na čvrst, zajednički stav o Rusiji.

Mislim da je ono čemu se možemo nadati odnos sa Rusijom koji je barem predvidljiv i stabilan. Iako sa Rusijom radimo na unapređivanju naših interesa i interesa Alijanse, takođe ćemo raditi na tome da bude odgovorna za nepromišljene i neprijateljske poteze“, poručio je američki državni sekretar u Briselu.

(Video snimak Blinkenovog obraćanja, početak 1:27:11)

Blinken: Nesporazum sa Nemačkom zbog Severnog toka 2

Entoni Blinken, američki državni sekretar, izjavio je tokom boravka u Briselu da Sjedinjene Države imaju, kako se izrazio, pravi nesporazum sa Nemačkom o izgradnji gasovoda Severni tok 2.

To pitanje neće se naći na putu bliskih veza koje imamo sa Nemačkom”, rekao je Blinken – javlja agencija Rojters.

Upitan o mogućnostima za rešavanje spora u vezi sa izgradnjom gasovoda – Blinken je odgovorio da je, kako se izrazio, veoma jasno predočio nemačkom šefu diplomatije Hajku Masu da će se kompanije uključene u njegovu izgradnju suočiti sa sankcijama.

Nastavićemo praćenje izgradnje i tada doneti odluku o sankcijama”, rekao je Blinken.

Zvaničnici SAD tvrde da će gasovod, kojim se godišnje prenosi 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa direktno iz Rusije u Nemačku preko Baltičkog mora, učiniti Evropu previše zavisnom od tog energenta ruskog snadbevača. Takođe, jedna od zamerki je to što gasovod zaobilazi Ukrajinu, koja se smatra saveznicom Zapada.

Pristalice gasovoda optužuju Sjedinjene Države za nesaglasje sa projektom kako bi povećale prodaju svog tečnog gasa u Evropi.


Blinken je najviši američki zvaničnik koji je boravi u Briselu, sedištu najznačajnijih institucija Evropske unije i NATO-a, od kada je predsednik Džozef Bajden preuzeo predsednički mandat u januaru.

Agencija Rojters izvestila je da je američki državni sekretar u obraćanju koristio pomirljiv ton, za razliku od prethodnog četvrogodišnjeg perioda Trampove administracije koji su obeležile teške reči bivšeg predsednika.

U osvrtu o odnosima sa Kinom - Blinken je ukazao da Sjedinjene Države, kako se izrazio, neće primoravati svoje saveznike da biraju između Vašingtona i Pekinga. Primetio je, međutim, da Kina podriva zapadne liberalne demokratije.

"Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gde je to moguće", rekao je Blinken - istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promena.

"Tako nešto je potrebno učiniti sa državom koja broji 1,34 milijardi stanovnika i ispušta četvrtinu svetske emisije ugljendioksida, ali istovremeno ulaže u razvoj obnovljive energije", ukazao je Blinken.

Američki državni sekretar u govoru je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su Sjedinjene Države i njeni saveznici postavili nakon Drugog svetskog rata.

"Aktivni su u potkopavanju pravila međunarodnog sistema i vrednosti koje delimo sa našim saveznicima. Ukoliko budemo sarađivali da bismo ostvarili našu pozitivnu viziju međunaronog poretka - sigurni smo da možemo nadmašiti Kinu na svim poljima", ukazao je Blinken.

Prema njegovim rečima kineske vojne ambicije su u porastu.

Kina negira bilo kakva nepočinstva tvrdeći da poštuje globalna pravila trgovanja koja su propisale Svetska trgovinska organizacija (STO) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Blinken je tokom boravka u Briselu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prisutvovao susretima ministrara spoljnih poslova NATO i odvojenom sastanku sa predstavnicima iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Stejt department je saopštio da je cilj njegovog putovanja u Belgiju jačanje veza sa saveznicima u NATO-u i partnerstvo u pitanjima kao što su klimatske promene, borba protiv terorizma i stalni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

XS
SM
MD
LG