Linkovi

Bajden poručio migrantima: Ostanite kod kuće


ARHIVA - Migranti hodaju po šinama prateći prugu na putovanju iz Centralne Amerike ka američkoj granici sa Meksikom, 10. februara 2021.
ARHIVA - Migranti hodaju po šinama prateći prugu na putovanju iz Centralne Amerike ka američkoj granici sa Meksikom, 10. februara 2021.

Američki predsednik Džo Bajden ima jednostavnu poruku za migrante iz Centralne Amerike koji razmišljaju o dolasku u SAD: ostanite kod kuće.

"Mogu da jasno kažem: nemojte da dolazite", izjavio je Bajden u intervjuu za mrežu ABC Njuz. "Ne napuštajte svoj grad ili zajednicu."

Broj tinejdžera i dece bez pratilaca koji su privedeni na ulasku u SAD iz Meksika proteklih nedelja je znatno porastao i u februaru iznosio skoro 30.000. Sjedinjene Države imaju poteškoće da svima obezbede dovoljno kreveta, i nastoje da pronađu rođake koji već žive u zemlji ili ljude spremne da se staraju o njima.

Bajden, koji je na položaju skoro dva meseca, zaustavio je izgradnju zida na granici za koji se zalagao bivši predsednik Donald Tramp, i odlučio da sprovodi, kako kaže, "humaniju imigracionu politiku."

Bajdenovi republikanski protivnici kažu da se njegov stav svodi na otvorenu granicu. SAD i dalje izbacuju iz zemlje odrasle osobe i porodice koje pokušavaju da pređu granicu iz Meksika, ali pokušavaju da pronađu smeštaj deci koja su bez pratnje ušla u Ameriku.

Agent američke granične patrole posmatra zid na granici SAD i Meksika kod San Dijega u Kaliforniji, 2. februara 2021.
Agent američke granične patrole posmatra zid na granici SAD i Meksika kod San Dijega u Kaliforniji, 2. februara 2021.

Voditelj ABC Njuz Džordž Stefanopulos pitao je Bajdena: "Da li je bila greška ne predvideti da će doći do tog skoka?"

"Pre svega, taj rast se događao u protekle dve godine", odgovorio je predsednik. "2019. i '20, takođe je došlo do skoka."

Novinar je primetio: "Ovaj bi mogao da bude još gori", sa čim se Bajden složio. Međutim, odbacio je ideju da migranti pokušavaju da uđu u zemlju zato što ga doživljavaju kao "finog čoveka."

"Verujem da ćemo do sledećeg meseca imati dovoljno kreveta da se staramo o toj deci koja nemaju gde da odu."

Predsednik je, međutim, dodao da suštinski razlozi za migraciju iz zemalja Centralne Amerike - Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, uz Meksiko, moraju da se razmotre i rešavaju.

"Nije da neko u ovom trenutku sedi u Gvadalahari u Meksiku - koja i nije najveći problem u ovom trenutku - i kaže: "Imam sjajnu ideju, hajde da prodamo sve što imamo, damo kriminalcima, damo im našu decu da ih odvedu preko granice, da ih ostave u pustinji gde ne govore jezik. Zar to ne bi bilo zabavno?", rekao je Bajden i dodao:

"Nije to razlog zašto ljudi dolaze. Oni dolaze jer žive u lošim uslovima. Neki, pak, dolaze da bi imali bolje uslove iz ekonomskih razloga. Oni se ne kvalifikuju za ulazak u SAD, Ali u međuvremenu, moramo da se postaramo da imamo dovoljno kreveta za njihovu decu."

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas u sredu je odgovarao na teška pitanja i republikanaca i demokrata o porastu broja migranata, dok je svedočio na sednici odbora za unutrašnju bezbednost u Predstavničkom domu.

Majorkas je u utorak rekao da su SAD na putu da registruju najveći broj migranata koji stižu na jugozapadnu granicu u proteklih 20 godina.

Veliki broj migranata na granici ubrzano postaje politički važan momenat za Bajdena u ranoj fazi mandata. U ponedeljak je Kevin Makarti, lider manjine u Predstavničkom domu, poveo grupu republikanskih članova Kongresa na granicu u El Pasou u Teksasu i objavio: "Ovo je kriza koju je izazvala predsednička politika nove administracije. Nema drugog načina nego da se ovo nazove Bajdenovom graničnom krizom."

Reforma američke imigracione politike je odavno zakočena u Vašingtonu. Demokrate se, u principu, zalažu za manje restrikcije ulaska migranata u zemlju, dok republikanci obično usvajaju tvrđu liniju. Pokušaji da se dođe do sveobuhvatnih reformi su više puta doživeli neuspeh proteklih godina.

Majkoras kaže da se broj migranata koji pokušavaju da uđu u zemlju stalno povećava od prošlog aprila.

"Vidimo decu staru šest ili sedam godina kako dolaze na granicu, bez pratnje odrasle osobe. Ta deca su izložena rizicima, i okončali smo praksu prethodne administracije da ih izbacimo iz zemlje."

Sekretar kaže da vlasti pokušavaju da decu spoje sa članovima porodice koji već žive u SAD, ili drugim, proverenim sponzorima koji mogu da se staraju o njima.

Prvobitno, posle pritvaranja deca na granici, imigracioni zvaničnici su zakonom obavezani da ih predaju Sekretarijatu za zdravstvo u roku od 72 sata, ali Majorkas kaže da, zbog velikog broja migranata, taj rok nije uvek ispunjen.

XS
SM
MD
LG