Linkovi

Nove smernice CDC: Đaci na distanci od metar, umesto dva


ARHIVA - Đaci u školi u Čikagu, 11. januara 2021. (Foto: AP/Ashlee Rezin Garcia-Chicago Sun-Times/Pool)
ARHIVA - Đaci u školi u Čikagu, 11. januara 2021. (Foto: AP/Ashlee Rezin Garcia-Chicago Sun-Times/Pool)

Američka vlada u petak je ublažila smernice za škole i poručila da učenici koji nose maske sada mogu da budu na manjoj distanci u učionicama - na metar, umesto ranijih preporučenih dva.

To bi, potencijalno, omogućilo školama sa ograničenim prostorom da se lakše otvore. Nove preporuke Cenatara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogle bi da pomognu administraciji predsednika Džoa Bajdena da ostvari ranije zacrtani cilj - da se milioni đaka vrate u učionice bez izazivanja novih žarišta koronavirusa.

​U mnogim školama, nastava je i dalje na internetu, više od godinu nakon što su zbog pandemije uvedene restrikcije širom SAD.

Nove smernice odnose se na učenike od predškolskog uzrasta do srednje škole u područjima sa niskom, umerenom i značajnom transmisijom Kovida 19. Učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci u oblastima sa visokom stopom zaraze trebalo bi da i dalje drže distancu od dva metra osim ako se njihov kontakt ne ograniči na manju grupu đaka i nastavnika.

CDC ističe da bi đaci trebalo da drže distancu od dva metra kada razgovaraju sa nastavnicima i drugim zaposlenima u školi i kada jedu.

CDC je bio pod pritiskom da ublaži smernice za škole, a direktorka Rošel Valenski je ranije ove nedelje rekla da agencija delom razmatra i rezultate istraživanja iz Masačusetsa, u kojem se sugeriše da skraćena distanca nije uticala na širenje Kovida 19.

Mnoge škole nemaju dovoljno prostora u učionicama da bi omogućila držanje distance od dva metra između učenika. Izvan SAD, preporuke za socijalno distanciranje se kreću od oko metra do više od dva.

U smernicama se školama takođe preporučuje da redovno testiraju učenike i ističe da je to dodatna zaštita za škole u kojima je dozvoljeno da đaci budu na distanci manjoj od dva metra.

CDC navodi i da učenici moraju da nose maske u školskim autobusima ili bilo kom drugom prevoznom sredstvu koje koriste da bi došli u školu.

U međuvremenu, predsjednik Džo Bajden postigao je cilj da se za prvih 100 dana njegovog mandata da 100 miliona doza vakcine - 42 dana ranije. Bajden je nagovestio da je moguće da do 100. dana njegovog mandata bude dato 200 miliona doza, ali je upozorio sve da i dalje budu oprezni.

“Prošle nedelje smo vidjeli rast broja slučajeva u nekoliko država. Milioni su primili vakcine, ali nam je potrebno da se vakcinišu još milioni”.

Predsjednik je ukazao i na nove restrikcije u Evropi.

"Molim vas, nemojte da dozvolite da se to dogodi ovdje”.

U 15 američkih država je tokom prošle nedelje zabilježen prosječan rast zaraženih od najmanje 10 odsto. Doktor Entoni Fauči upozorava na mogući četvrti talas zaraze.

“Ako prerano popustimo mjere, možemo da izazovemo još jedan talas. A to bi nas zaista unazadilo”.

Fauči je o aktuelnoj situaciji svjedočio u Senatu, gdje su ga pojedini senatori kritikovali što nosi dvije maske iako je vakcinisan.

Primili ste vakcinu i nosite dvije maske. Zar to nije predstava za javnost", upitao je Faučija republikanski senator Rend Pol, takođe doktor.

“Želim da kažem da maske nisu predstava. Maske štite. I ne slažem se s vama”, odgovorio je vodeći američki epidemiolog.

XS
SM
MD
LG