Linkovi

Šta će se desiti sa decom imigrantima na granici SAD i Meksika?


Sve je veći priliv dece imigranata na grancu SAD i Meksika
Sve je veći priliv dece imigranata na grancu SAD i Meksika

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost naredio je Agenciji za vanredne situacije (FEMA), koja obično reaguje u slučajevima uragana, poplava i drugih prirodnih katastrofa, da pomogne u smeštanju sve većeg broja dece imigranata koja pristižu na granicu SAD i Meksika.

Resorni sekretar Alehandro Majorkas naveo je u saopštenju da FEMA treba da pomogne u prihvatu, transportu i smeštanju te dece u narednih 90 dana.

Taj potez ukazuje na razmere humanitarne i političke krize sa kojom se suočava Bajdenova administracija. Migranti dolaze u većem broju otkako je Džo Bajden ukinuo određene restriktivne propise koji su važili za vreme njegovov prethodnika Donalda Trampa.

Deca migranti bez pratnje, koja su uhvaćena na granici, prebacuju se inače Sekretarijatu za zdravlje i socijalnu zaštitu, ali sve veći broj njih dolazi na granicu i ponestaje smeštaja za njih, koji je inače smanjen za 40 odsto zbog pandemije.

Agencija za vanredne situacije bi sada trebalo da pomogne u traženju odgovarajuće opcije za smeštaj dece, saopštio je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Takođe se radi na obezbeđivanju hrane, vode i higijenskih potrepština.

Deca imigranti koja se zateknu na granici treba da budu negde premeštena u roku od 72 sata. Ali, zbog toga što su smeštajni kapaciteti smanjeni, duže se zadržavaju na granici.

Centri na granici su napravljeni za kraće zadržavanje i u ovoj situaciji bi mogli biti rizični i zbog širenja koronavirusa.

Više od 3.600 dece je trenutno u nekom od centara na granici, što je četiri puta više nego u februaru. Ukupno je u SAD 8.800 dece imigranata bez roditelja, saopštio je Sekretarijat za zdravstvo.

XS
SM
MD
LG