Linkovi

Diplomate i bezbednosni zvaničnici umanjuju strah od povlačenja SAD iz Avganistana


Arhiva - Vojno osoblje stoji pored borbenog aviona A-10C Tanderbolt, na aerodromu u Kandaharu, Avganistan, 32. januara 2021.
Arhiva - Vojno osoblje stoji pored borbenog aviona A-10C Tanderbolt, na aerodromu u Kandaharu, Avganistan, 32. januara 2021.

Ključne diplomate SAD i odbrambeni zvaničnici odbacuju zabrinutost da bi povlačenje američkih i koalicionih trupa iz Avganistana moglo da da preokrene situaciju unazad, poručujući zakonodavcima da postoji razlog da veruju da ta zemlja više nikada neće postati polazna tačka za terorističke napade na Sjedinjene Države.

U svedočenju u četvrtak pred zakonodavcima u Vašingtonu, zvaničnici su priznali da, iako neki kritični detalji o tome kako će se američka vojska postaviti posle povlačenja ostaju neizvesni, čini se da se napori iza kulisa isplate.

"Postiže se napredak", rekao je ambasador Zalmai Kalilzad, američki specijalni predstavnik za pomirenje u Avganistanu, članovima pododbora za nacionalnu bezbednost Odbora za nadzor doma, odbijajući da da više detalja u suviše otvorenom okruženju.

Diplomats, Defense Officials Try to Ease Fears Over US Withdrawal From Afghanistan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Na odvojenom saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage, zvaničnici odbrane su dali svoja uveravanja.

"Radimo na repozicioniranju naših mogućnosti za borbu protiv terorizma, uključujući zadržavanje imovine u regionu", rekao je zakonodavcima Dejvid Helvi, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za indo-pacifička pitanja.

"Razmatramo mogućnosti u regionu", dodao je Helvi. "Planiranje za to je u toku".

U mesecu nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će nastaviti sa povčalenjem, koje je prvi put dogovoreno sporazumom između talibana i administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, najviši zakonodavci obe stranke više puta su izrazili zabrinutost - i to ne samo o sposobnosti američkih snaga da se vrate u Avganistan i obračunaju sa terorističkim grupama kao što su al-Kaida i Islamska država.

Mnogi su izrazili bojazan zbog sposobnosti avganistanskih snaga bezbednosti da funkcionišu bez direktne američke podrške i zbog promošljenosti imanja poverenja u talibane.

Uprkos najnovijim uveravanjima, mnogi su i dalje skeptični.

"U Avganistan smo uložili ogromnu sumu u dolarima, životima, desetinama hiljada ranjenih. Pa ipak, tu smo", rekao je u utorak senator Angus King, registrovan kao nezavisni zakonodavac, opisujući bezbednosnu situaciju kao "diskutabilnu".

"Znaćemo za godinu dana ili malo više", dodao je King, rekavši da je moguće da će se SAD "vratiti tamo gde smo bili 2001.".

Vodeći republikanac u odbora, senator Džim Inhofe, bio je direktniji u svojim kritikama.

"Činjenica da je predsednik izabrao ovaj datum, 20. godišnjicu najstravičnijih terorističkih napada u istoriji naše nacije, ukazuje da je ovo bila kalendarska politička odluka", rekao je Inhofe. "Nije se zasnivala na uslovima na terenu, što je snažna dvopartijska preporuka koju je Kongres dao i republikanskim i demokratskim predsednicima tokom poslednje decenije".

Podstičući takvu zabrinutost, nedavne procene odbrane i obaveštajnih službi ukazale su na pogoršanje situacije na terenu u Avganistanu.

Prema američkim snagama i Avganistanu, napadi na avganistanske snage bezbednosti skočili su za 37 odsto u prva tri meseca 2021. u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, što je povećanje koje je generalni inspektor Ministarstva odbrane u izveštaju objavljenom u utorak opisao kao "istorijsko".

U procenama američke Obaveštajne odbrambene agencije (DIA) dalje se kaže da su talibanske snage rani deo godine provele pripremajući se za velike ofanzive protiv avganistanskih vladinih snaga, a od februara su opkolile pet glavnih gradova pokrajina.

A ono što su akcije avganistanskih snaga bezbednosti preduzele kao odgovor na napade talibana bilo je neefikasno.

"DIA je izvestila da ovi napadi nisu postigli ništa od strateškog značaja", kaže se u novoobjavljenom izveštaju o vladinim ofanzivama.

Baš kao što zabrinjava neke poslanike, najnoviji obavještajni podaci sugerišu da talibani još uvijek nisu uspeli da ispune svoju obavezu prekida veza s al-Kaidom.

U četvrtak je Helvej priznao da je poštovanje sporazuma od strane Talibana "vremenom bilo neujednačeno".

Ali Kalilzad, koji je pomogao u pregovorima o sporazumu, nagovestio je da se stvari mogu promeniti kada su u pitanju Talibani i al-Kaida.

z, rekao je zakonodavcima, ponavljajući komentare koje je dao ranije tokom nedelje, kada je uveravao zakonodavce da su, iako je potrebno više, talibani "značajno ispunili svoje obaveze".

"Ali još uvek nismo zadovoljni i pritiskamo ih za još", rekao je Kalilzad. "Ne može nas voditi razmišljanje da će oni napraviti pravi izbor koji bismo mi želeli. Ali istovremeno, ne bi trebalo da zatvorimo vrata toj mogućnosti."

XS
SM
MD
LG