Linkovi

Ofanziva talibana posle isteka prvog roka za povlačenje SAD


ARHIVA - Naoružani talibani u pokrajini Herat u Avganistanu
ARHIVA - Naoružani talibani u pokrajini Herat u Avganistanu

Avganistanske bezbednosne snage potisnule su veliku ofanzivu talibana u južnoj pokrajini Helmand u protekla 24 sata, saopštili su u utorak zvaničnici, dok su ekstremisti izveli napade širom zemlje nakon isteka prvobitnog roka za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Sjedinjene Države nisu ispoštovale rok 1. maj za povlačenje, dogovoren prošle godine sa talibanima, ali su počele da povlače snage koje bi, kako je prethodno najavio predsednik Džo Bajden, trebalo da napuste Avganistan do 11. septembra. Protivnici te odluke ističu da će islamski ekstremisti iskoristiti povlačenje da pokušaju da se vrate na vlast.

"U gradu su odjekivale eksplozije i teško naoružanje, a čuli su se i pucnji. Sa članovima porodice sam bio u ćošku sobe, gde smo čuli eksplozije i razmenu vatre, kao da se to događalo iza zidova kiće", opisao je za agenciju Rojters Mula Jan, stanovnik prestonice Helmanda, Laškar Ga.

Ataula Avgan, šef saveta Helmanda, rekao je da su talibani pokrenuli ofanzivu u ponedeljak iz više pravaca, da su napali kontrolne punktove na obodima grada Laškar Ga, i osvojili neke od njih.

Avganistanske bezbednosne snage su u tom području izvele vazdušne napade i rasporedile specijalne jedinice. Pobunjenici su potisnuti, ali su borbe nastavljene u utorak, dok su stotine porodica raseljene, rekao je visoki zvaničnik pokrajine Helmand.

Američke snage su pre dva dana predale bazu u Helmandu snagama avganistanske vlade. U Vašingtonu, američka vojska je saopštila da je do sada okončano oko 2 do 6 odsto procesa povlačenja.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Avganistana saopštilo je da su bezbednosne snage u protekla 24 sata odgovorile na napade talibana u još najmanje šest drugih pokrajina, uključujući Gazni na jugoistoku i Kandahar na jugu.

Ministarstvo je navelo da je u Helmandu ubijeno nešto više od 100 talibanskih boraca, ali nije iznelo detalje o žrtvama među avganistanskim bezbednosnim snagama.

Posle isteka roka za povlačenje, dogovorenog za vreme administracije predsednika Donalda Trampa u Avganistanu je došlo do naglog rasta nasilja.

U eksploziji automobila bombe u pokrajini Logar, prošlog petka, poginulo je skoro 30 osoba. U ponedeljak, najmanje sedam avganistanskih vojnika poginulo je nakon što su talibani aktivirali eksplozivne naprave koje su prokrijumčarili kroz tunel iskopan ispod vojne ispostave u jugozapadnoj pokrajini Fara.

XS
SM
MD
LG