Linkovi

Bajden: Povlačenje američkih trupa iz Avganistana počinje prvog maja


Džozef Bajden, američki predsednik, tokom obraćanja iz Bele kuće (Reuters/Andrew Harnik/Pool)
Džozef Bajden, američki predsednik, tokom obraćanja iz Bele kuće (Reuters/Andrew Harnik/Pool)

Sjedinjene Američke Države prvog maja će početi konačno povlačenje svojih trupa iz Avganistana, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

Vreme je za okončanje najdužeg rata i da se američke trupe vrate kući. Povlačenje će biti bezbedno i potpuno usklađeno sa saveznicima. To možda nije nešto o čemu ja kao predsednik pregovarao – ali je nešto što su Sjedinjene Države dogovorile”, izjavio je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Američki predsednik je istakao da će u slučaju napada talibana tokom povlačenja američke trupe uzvratiti svim raspoloživim sredstvima.

Napustićemo teritoriju Avganistana pre obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada 11. septembra”, podvukao je Bajden tokom obraćanja iz predsedničke rezidencije.

Ukazavši da su razlozi za ostanak američkih trupa u Avganistanu, kako se izrazio, nejasni – američki predsednik je podukao da će Sjedinjene Države će biti usredređene na terorističke pretnje širom sveta.

U međuvremenu Bela kuća je saopštila da je američki predsednik razgovarao sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem.

"Dvojica državnika izrazila su posvećenost snažnom bilateralnom partnerstvu nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana", ukazano je u saopštenju Bele kuće.

Bajden je, kako se navodi, istakao da će SAD nastaviti da podržavaju građane Avganistana u smislu razvoja, humanitarnih pitanja i bezbednosti, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Prema sporazumu sa talibanima koji je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa postigla 2020, SAD su se obavezale da će u fazama povlačiti svoju vojsku iz Avganistana. Trenutno je u toj zemlji raspoređeno još oko 2.500 američkih vojnika.

Talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, boriti se protiv terorističkih grupa, pre svega ogranka Islamske države u zemlji.

Talibani su doprli u fokus svetske javnosti nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama. Režim je pružio utočište Osami Bin Ladenu i drugim vođama Al-Kaide odgovornim za taj napad.

Pošto su talibani odbili da izruče Al-Kaidine lidere SAD su oktobra 2001. izvele oružanu intervenciju u Avganistanu. Od tada su na teritoriji Avganistana raspoređene američke trupe uz snage međunarodne savezničke koalicije.

XS
SM
MD
LG