Linkovi

Bajdenov govor u Kongresu: Amerika ponovo kreće napred


Američki predsednik Džozef Bajden u Kongresu (Foto: AP/Michael Reynolds)
Američki predsednik Džozef Bajden u Kongresu (Foto: AP/Michael Reynolds)

"Amerika ponovo kreće napred", poručio je američki predsednik Džozef Bajden na početku obraćanja članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Primetio je i da se nijedan dosadašnji američki nije obraćao u, kako ih je označio, istorijskim okolnostima u kojima su dve žene - potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sedele iza njega tokom obraćanja.

"Gospođo predsedavajuća i gospođo potpredsednice, nijedan predsednik nikad nije izgovorio te reči na ovom podijumu. Bilo je krajnje vreme", rekao je Bajden.

Poručio je da su Sjedinjene Države u usponu i da su izabrale nadu - nasuprot straha.

"Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje", rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima 90 procenata američkih građana živi na manje od pet milja (osam kilometara) od punktova za vakcinaciju protiv Kovida.

"Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su", poručio je američki predsednik u obraćanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju koronavirusa, uključujući i vakcinaciju bio jedan od najvećih logističkih dostignuća u Americi.

Takođe, američki predsednik je ukazao da se Sjedinjene Države sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje dvadeset prvi vek.

"Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika", istakao je Bajden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najznačajnijim još od Drugog svetskog rata.

"Iskoristićemo ga da zamenimo 100 odsto cevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu", rekao je Bajden - dodavši tome i planove u borbi protiv klimatskih promena. Založio se da Sjedinjene Države preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija - koje ne zagađuju životnu sredinu.

"Nema razloga da se delovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu", rekao je američki predsednik - označivši potpredsednicu Kamalu Haris kao zvaničnicu koja će predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mesta.

Izneo je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vreme pandemije Kovida 19 - dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno hiljadu milijardi dolara.

"Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini", podvukao je Bajden.

Kina, Rusija, Iran, Severna Koreja

Američki predsednik je rekao da je kineskom predsedniku Ši Đinpingu rekao da će, kako se izrazio, svestrano, braniti američke interese - uključujući globalnu ekonomiju.

Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika - kao što to činimo sa Severnoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da da bismo započeli sukob - već da bismo ga sprečili", ukazao je američki predsednik.

Govoreći o Rusiji - precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se meša u izbore održane 2020. kao i sajber napade počinjene u Americi.

Bajden je ponovio da će Sjedinjene Države sarađivati sa saveznicima u vezi sa rastućim nuklearnim pretnjama Irana i Severne Koreje - koristeći se, kako je rekao, diplomatijom i odvraćanjem.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkim pretnjama ma odakle one dolazile.

Oružano nasilje, migracije i podele

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD-u, kojim su poslednjih dana bili pogođene države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone. Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u regulativi koji otežavaju temeljnije provere korisnika naoružanja i razornije municije.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres deluje", rekao je Bajden.

Takođe, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju 2020. preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

"Svi smo videli koleno nepravde na vratu crnačke Amerike. Sada je trenutak za stvarni napredak", poručio je Bajden.

Ukazao je da želi da poboljša američku migracionu politiku - pozvavši Kongres da usvoji reformski zakon kojim će biti povećana novčana davanja za efikasniju graničnu kontrolu, ali i put ka američkom državljanstvu. Bajden je ponovio da će potpredsednica Kamala Haris voditi tim američke administracije koji će se baviti uzrocima krize na granici.

Američki predsednik je rekao i da bi Sjedinjene Države trebalo podele da ostave po strani - i ujedine se. Izneo je stav da se, kako je rekao, autokrate klade da će američka demokratija propasti.

"U ranijem periodu kada je naša demokratija bila na iskušenjima - Frenklin Ruzvelt nas je podsetio da je potrebno da svako od nas uradi svoj deo posla. To je sve što tražim... Da svi uradimo svoj deo posla. Ako to učinimo, suočićemo se sa ključnim izazovima, i dokazati da je demokratija trajna i snažna", poručio je Bajden.

Osvrnuo se i na upad dela pristalica Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika u zgradu Kongresa - nazvavši ga mračnim danom nacionalne istorije.

"To su naši protivnici u inostranstvu videli kao priliku da nas osvoje koristeći se podelama. Tražim od Kongresa da zbije redove i pokaže svetu da možemo stvari da privedemo kraju. Fotografije rulje koja je napala Kapitol smatrali su kao dokaz zalaska sunca nad američkom demokratijom. Pogrešili su i potrebno je da im to dokažemo. Moramo dokazati da demokratija i dalje funkcioniše", istakao je Bajden.

Obraćanje je zaključio uverenjem da nikada nije bio sigurniji kojim će putem zemlja ići.

"Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa, izvan naših mogućnosti, što ne možemo učiniti - ako radimo zajedno", zaključio je u obraćanju članovima Kongresa i američkoj javnosti predsednik Džozef Bajden.

Odgovor na njegovo izlaganje uputio je Tim Skot, republikanski senator iz države Severna Karolina, kritikujući poteze koje je povukla američka administracija od kada je preuzela mandat.

Bajdenov govor administracija vidi kao polaznu tačku za traženje podrške predsednikovim inicijativama, s tim što on, potpredsednica Kamala Haris i članovi Bajdenovog kabineta planiraju da putuju u različite delove zemlje tim povodom u četvrtak i petak.

Govor je održan pod opsežnim bezbednosnim merama - uključujući i ogradu postavljenu oko zgrade Kapitola nakon što su Trampove pristalice 6. januara napale tu lokaciju. Obezbeđenje je u Vašingtonu nakon napada donekle ublaženo, a ograda na Kapitol hilu i druge privremene barijere izvan kompleksa Bele kuće su uklonjene.

Prestonica pre inauguracije i nakon opoziva
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

XS
SM
MD
LG