Linkovi

Bela kuća saopštila da su američke vojne trupe počele povlačenje iz Avganistana


Arhiva - patrola američkih vojnika na aerodromu kod Kabula (Foto: REUTERS/Peter Andrews)
Arhiva - patrola američkih vojnika na aerodromu kod Kabula (Foto: REUTERS/Peter Andrews)

Bela kuća saopštila je da su američke vojne trupe počele povlačenje iz Avganistana.

Povlačenje je u toku”, izjavila je Karin Žan Pjer zamenica portparolke Bele kuće, dodavši da će grupa brodova američke mornarice i druga vojna sredstva, pružati podršku tokom povlačenja američke Centralne komande.

To znači da će privremeno biti povećan broj američkih snaga u Avganistanu – čija je svrha reagovanje u slučaju da talibani ili neko drugi izvrši napad tokom povlačenja”, precizirala je ona.

Ta informacija objavljena je pošto je Skot Miler, general američke vojske i komandat međunarodnih snaga angažovanih u Avganistanu, prošle subote u Kabulu izjavio je da je počeo proces povlačenja i predaja vojnih baza i opreme tamošnjim vojnim snagama.

Miler, koji komanduje američkim snagama i misijom Severnoatlantske alijanse čija je svrha podrška Avganistanu u borbi protiv talibana i drugih islamističkih grupa, rekao je tada da će međunarodne snage i dalje raspolagati vojnim sredstvima i sposobnostima da se zaštite tokom povlačenja i podrže avganistanske snage bezbednosti.

Zvanično povlačenje, kako je ranije najavio američki predsednik Džozef Bajden, trebalo bi da počne 1. maja, u skladu sa sporazumom postignutim sa talibanima 2020.

Bajden je naveo i da će američke trupe iz Avganistana biti poovučene do 11. Septembra 2021, dvadesetogodišnjice napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zdanje Pentagona u Vašingtonu – što je iniciralo američku interevenciju u Avganistanu.

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001, kada ih je zbacila međunarodna vojna koalicija koju su predvodile SAD. Tada je počela njihova pobuna i borbe koje su vodili sa snagama međunarodne koalicije.

Razlog savezničke intervencije bilo je utočište koje su talibani i Avganistan pružili liderima Al Kaide koji su smatrani odgovornim za terorističke napade 2001.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija na teritoriji Avganistana nalazi se najmanje 500 boraca Al Kaide sa kojima talibani održavaju bliske veze što, sa druge strane, talibani poriču.

XS
SM
MD
LG