Linkovi

Komandant međunarodnih snaga u Avganistanu: Počeo proces povlačenja


Skot Miler, general američke vojske i komandat međunarodnih snaga angažovanih u Avganistanu (Foto: REUTERS/Mohammad Ismail)
Skot Miler, general američke vojske i komandat međunarodnih snaga angažovanih u Avganistanu (Foto: REUTERS/Mohammad Ismail)

Skot Miler, general američke vojske i komandat međunarodnih snaga angažovanih u Avganistanu, izjavio je da je počeo proces povlačenja iz te zemlje i predaja vojnih baza i opreme tamošnjim vojnim snagama.

Miler je rekao da deluje po naredbama na osnovu odluke američkog predsednika Džozefa Bajdena da okonča najduži rat u koji je Amerika bila uključena – smatrajući da njeno angažovanje više nije među državnim prioritetima.

Razgovarao sam sa članovima Talibanske političke komisije i ukazao im da bi povratak nasilju bio tragičan za Avganistan i građane te zemlje”, rekao je Miler u prestonici Kabulu.

Miller, koji komanduje američkim snagama i misijom Severnoatlantske alijanse čija je svrha podrška Avganistanu u borbi protiv talibana i drugih islamističkih grupa, rekao je da će međunarodne snage i dalje raspolagati vojnim sredstvima i sposobnostima da se zaštite tokom povlačenja i podrže avganistanske snage bezbednosti.

Zvanično povlačenje, kako je ranije najavio američki predsednik, trebalo bi da počne 1. maja, u skladu sa sporazumom postignutim sa talibanima 2020.

"U procesu povlačenja vojne baze ćemo predati avganistanskom Ministarstvu odbrane i drugim snagama", rekao je Miler dodajući da su se talibani obavezali da će prekinuti svoj odnos sa Al Kaidom – islamističkom ekstremističkom grupom.

Ranije tokom meseca predsednik Bajden je rekao da će američke trupe iz Avganistana biti poovučene do 11. Septembra 2021, dvadesetogodišnjice napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zdanje Pentagona u Vašingtonu – što je iniciralo američku interevenciju u Avganistanu.

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001, kada ih je zbacila međunarodna vojna koalicija koju su predvodile SAD. Tada je počela njihova pobuna i borbe koje su vodili sa snagama međunarodne koalicije.

Razlog savezničke intervencije bilo je utočište koje su talibani i Avganistan pružili liderima Al Kaide koji su smatrani odgovornim za terorističke napade 2001.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija na teritoriji Avganistana nalazi se najmanje 500 boraca Al Kaide sa kojima talibani održavaju bliske veze što, sa druge strane, talibani poriču.

XS
SM
MD
LG