Linkovi

Blinken u Avganistanu posle Bajdenove odluke o povlačenju vojske


Državni sekretar SAD u Avganistanu
Državni sekretar SAD u Avganistanu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken otišao je u nenajavljenu posetu Avganistanu posle odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da povuče vojsku iz te zemlje.

Blinken se sastao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, premijerom Abdulahom Abdulahom i drugim zvaničnicima i razgovarao o Bajdenovoj odluci da se oko 2.500 američkih vojnika vrati kući do 11. septembra, 20. godišnjice napada na Njujork i Vašington.

NATO je takođe najavio da će 7.000 vojnika te alijanse biti povučeno u narednim mesecima, što će označiti i kraj decenijskog stranog vojnog prisustva u Avganistanu.

Blinken je avganistanskim liderima preneo da povlačenje vojske ne znači i kraj odnosa.

"Želim da svojom posetom pokažem da su SAD i dalje posvećene narodu Avganistana. Partnerstvo se menja, ali opstaje", preneo je državni sekretar SAD.

Blinken je kasnije na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi, gde je prethodno pozdravio američke vojnike, upozorio Talibane da će biti "snažno odgovoreno" na bilo koji napad na američke trupe dok se budu povlačile.

Predsednik Gani je Blinkenu preneo da "poštuje odluku i prilagođava prioritete".
Blinken je došao u Avganistan iz Brisela gde je, sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, obavestio članice NATO-a o povlačenju vojske.

Odluka je, međutim, izazvala i kritike pojedinih američkih političara, aktivista za ljudska prava, ali i pojačala bojazan obaveštajnih službi.

Uprkos tome što su SAD uložile milijarde dolara u Avganistan, 20 godina je stopa siromaštva u toj zemlji 52 odsto prema podacima Svetske banke. To znači da polovina od 36 miliona ljudi živi sa manje od 1,90 dolara na dan.

Za mnoge Avganistance protekle dve decenije su bile razočaravajuće, korupcija je rasprostranjena u vladi, u toku je rat lokalnih milicija. Mnogi se plaše da će se situacija pogoršati kada Amerikanci odu.

Mirovni pregovori između talibana i avganistanske vlade su u zastoju, ali bi trebalo da se nastave krajem meseca u Istanbulu.

Trampova administracija se sa talibanima dogovorila da se američka vojska povuče iz Avganistana 1. maja. Bajden je najavio da će tada početi povlačenje vojske, ali je obećao da će SAD i dalje pružati podršku Avganistanu.

XS
SM
MD
LG