Linkovi

Pobeda talibana u Avganistanu "nije predodređeni zaključak"


Sekretar za odbranu Lojd Ostin, levo, i predsedavajući Združenog generalštaba general Mark Milej tokom brifinga za novinare u Pentagonu, Vašington, 6. maja 2021.
Sekretar za odbranu Lojd Ostin, levo, i predsedavajući Združenog generalštaba general Mark Milej tokom brifinga za novinare u Pentagonu, Vašington, 6. maja 2021.

Najviši američki odbrambeni i vojni zvaničnici nadaju se da će avganistanska vlada moći da izdrži najnoviju vojnu ofanzivu talibana, započetu pre nekoliko dana kada su američke i koalicione trupe počele da napuštaju zemlju.

Zvaničnici pokrajina iz celog Avganistana upozorili su na sve veće gubitke u nizu napada, od kojih je u nekima bilo velikog broja žrtava, otkako su Sjedinjene Države zvanično započele povlačenje 1. maja. Ali Pentagon je u četvrtak insistirao da povlačenje "ide prema planu" i bez iznenađenja.

"Prema mojoj profesionalnoj vojnoj proceni, nije unapred zaključeno da talibani automatski pobeđuju, a da Kabul pada", rekao je novinarima u Pentagonu general Mark Milej, predsedavajući Združenog generalštaba.

US Boosts Fire Power as Afghan Withdrawal Continues
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

"Ja sam lični svedok... da se avganistanske snage bezbednosti mogu boriti", dodao je Milej, koji je ranije službovao u Avganistanu. "Podržavamo ih, sigurno, ali oni vode borbu".

Govoreći zajedno sa Milejom, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin takođe je izrazio određeno poverenje u sposobnost avganistanske vojske.

"Videli smo primer da su u Laškar Gahu (u pokrajini Helmand) avganistanske snage bezbednosti izvele kontranapad i imale prilično dobre rezultate“, rekao je Ostin novinarima. "Nadamo se da će avganistanske snage bezbednosti igrati glavnu ulogu u zaustavljanju talibana".

Ofanziva talibana

Prema lokalnim avganistanskim zvaničnicima i nekim humanitarnim radnicima na terenu, talibanska ofanziva bila je neumoljiva.

Lokalni zvaničnici u južnoj pokrajini Kandahar izvestili su u četvrtak da su talibanski borci zauzeli stratešku branu Dahla nakon žestokih borbi koje su prisilile stotine porodica da napuste to područje.

U međuvremenu, na društvenim mrežama preko talibanskih profila proslavljano je zauzimanje ključnog okruga u provinciji Baglan, na severu zemlje.

Neke od najtežih borbi dogodile su se u provinciji Helmand, gde su, uprkos uspešnom protunapadu, avganistanskim snagama u sredu bili potrebni američki vazdušni napadi kako bi nastavili potiskivanje talibanskih boraca.

"Ono što vidimo kako se odvija je ono što smo očekivali da će se odvijati", rekao je Ostin novinarima u Pentagonu. "Naš fokus je na tome da budemo sigurni da možemo da povučemo svoje resurse, svoje trupe, svoje saveznike na siguran, uredan i odgovoran način".

Američki vojni zvaničnici takođe su tvrdili da se, suprotno nekim tvrdnjama, tempo i intenzitet talibanskih napada na avganistanske snage bezbednosti - u proseku 80 do 120 napada dnevno - ne razlikuje od onoga što je bilo tokom većeg dela protekle godine.

Avganistanske sposobnosti

Avganistanski odbrambeni zvaničnici takođe su se obraćali preko društvenih mreža kako bi reklamirali svoje uspehe, često objavljujući zrnaste video snmke vazdušnih napada avganistanskih vazduhoplovnih snaga koji gađaju talibanske položaje.

"Trenutno ANSDF (Avganistanske nacionalne snage bezbednosti i odbrane) 100 odsto nezavisno planiraju, komanduju i kontrolišu i sprovode vojne operacije", rekao je zamenik portparola Ministarstva odbrane Favad Aman avganistanskom servisu Glasa Amerike u sredu.

"Na bojnim poljima nema podrške i fizičkog prisustva stranih trupa", dodao je on.

Ipak, neki američki zvaničnici i strani stručnjaci upozoravaju da će povlačenje 2.500 do 3.500 američkih snaga i gotovo 7.000 koalicionih vojnika, zajedno sa desetinama hiljada ugovoraca, staviti na test sposobnosti avganistanskih snaga bezbednosti.

"Nivo nasilja se možda povećava, ali to je poziv avganistanskim nacionalnim snagama bezbednosti da moraju da zauzmu mesto koalicionih snaga i NATO snaga", rekao je penzionisani brigadni general Mark Kimit za avganistanski servis VoA.

"Nastavićemo da ih obučavamo. Nastavićemo da ih opremamo", rekao je Kimmit. "Međutim, malo je verovatno da će Amerikanci, ukoliko ne dođe do značajne promene nivoa nasilja, preokrenuti svoje povlačenje".

Čeka se "ključni test"

Ipak, kako će SAD pomoći avganistanskoj vojsci i avganistanskim vazduhoplovnim snagama, ostaje nejasno.

"Održavanje logističke podrške avganistanskim vazduhoplovnim snagama ključni je test koji moramo rešiti", rekao je Mark Milej, predsjedavajući Združenog generalštaba novinarima u četvrtak, sugerirajući da bi se neki ugovorci mogli vratiti u Avganistan nakon završetka povlačenja.

"Mnogo toga će zavisiti od bezbednosnih uslova na terenu", rekao je. "Namera je da se avganistansko vazduhoplovstvo održi u funkciji i da im se pruži kontinuirana podrška u održavanju".

Ključni nadzorni organ američke vlade, specijalni generalni inspektor za obnovu Avganistana, rekao je u izveštaju prošle nedelje da bi avganistansko ratno vazduhoplovstvo moglo da bude prizemljeno u roku od nekoliko meseci bez trenutnog nivoa podrške dobavljača.

Avganistanski servis Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG