Linkovi

Američki general: "Mogući loši ishodi" za avganistanske snage


ARHIVA - Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili
ARHIVA - Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili

Avganistanske snage suočavaju se sa neizvesnom budućnošću, a u najgorem slučaju sa "lošim mogućim ishodima" u borbi protiv talibanskih pobunjenika, dok se narednih nedelja bude ubrzavalo povlačenje američkih i NATO snaga, saopštio je u nedelju načelnik združenog Generalštaba američke vojske.

General Mark Mili ocenio je da su avganistanska vojska i policija "dobro opremljeni i vođeni" i naveo dugogodišnje iskustvo avganistanskih trupa u borbi protiv pobunjenika, ali je odbio da kažu da su u potpunosti spremne da se suprostave talibanima bez direktne međunarodne podrške tokom moguće ofanzive.

U intervjuu novinarima agencije Asošijeted pres i kablovske mreže CNN, nekoliko sati nakon zvaničnog početka povlačenja, Mili nije direktno odgovorio na pitanje da li veruje da avganistanske snage mogu da izdrže veliko opterećenje.

"Vaše pitanje: Da li će avganistanska vojska ostati zajedno i biti kohezivna borbena sila ili će se raspasti? Tu ima niz scenarija, ishoda, mogućnosti. S jedne strane imate pojedine zaista dramatične, loše moguće ishode. S druge strane, imate vojsku i vladu koji će ostati zajedno. Koja će od tih opcija na kraju postati realnost? Iskreno, ne znamo. Moramo da sačekamo i vidimo kako će se stvari razvijati tokom leta", rekao je američki general.

Dodao je da "i dalje postoji mogućnost" da vlada u Kabulu i talibani dogovore političko rešenje čime bi se, kako je naveo, izbegao "masovni građanski rat" od kojeg strahuju pojedini.

Mili je primetio i da avganistanska vojska proteklih godina manje zavisi od američkih i koalicionih savetnika. Među izuzecima su specijalne snage i Ministarstvo odbrane.

Međutim, u većem delu slučajeva, tamo nema savetnika", rekao je Mili u jednom od retkih intervjua od kako je predsednik Džo Bajden 14. aprila najavio povlačenje američkog vojnog osoblja. Naveo je i da je cifra od 2.500 pripadnika američkih snaga, koja se pominje u kontekstu povlačenja, veća ako se računaju specijalne snage - 3.300. "To ćemo svesti na nulu", poručio je načelnik združenog Generalštaba američke vojske.

Naglasio je i da je moguće da će sve snage biti povučene pre 11. septembra, roka koji je postavila Bela kuća, i naglasio da taj datum predstavlja maksimalno vreme potrebno za povlačenje američkih i koalicionih trupa, kao i opreme, iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG