Linkovi

Agencija SAD: "Insajderski" napadi na avganistanske snage povećani za 82 odsto


Pripadnik NATO snaga stražari tokom ceremonije za prijem novih vojnika u Avganistansku vojnu akadeiju u Kabulu, Avganistan, 10. jula 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)
Pripadnik NATO snaga stražari tokom ceremonije za prijem novih vojnika u Avganistansku vojnu akadeiju u Kabulu, Avganistan, 10. jula 2019. (AP Photo/Rahmat Gul)

Novi kvartalni američki izveštaj zabeležio je zapanjujući porast od 82 odsto u "insajderskim napadima" na avganistanske vladine snage bezbednosti u prvom kvartalu 2021. godine, što je rezultiralo sa 115 ubijenih i 39 ranjenih pripadnika oružanih snaga.

Specijalni generalni inspektor za obnovu Avganistana (SIGAR) podneo je u četvrtak izveštaj američkom Kongresu da su ukupne žrtve u avganistanskim Nacionalnim odbrambenim i bezbednosnim snagama (ANDSF) takođe znatno veće nego u istom periodu prošle godine.

SIGAR-u nije dozvoljeno da uključi pune podatke o stradalima u ANDSF-u jer ih američke snage u Avganistanu drže poverljivim na zahtev avganistanske vlade.

U izveštaju se navodi da je ANDSF pretrpeo ukupno 31 napad insajdera od 1. januara do 1. aprila, a broj žrtava koje su oni prouzrokovali više je nego dvostruko u poređenju sa istim periodom 2020. godine.

Talibanski pobunjenici koji su se predstavljali kao avganistanska policija ili pripadnici vojske stoje iza većine ovih insajderskih napada.

SIGAR je podneo svoj tromesečni izveštaj dok se 2.500 američkih vojnika priprema za početak povlačenja iz Avganistana koji počinje u subotu. Vojno povlačenje treba da se završi do 11. septembra i namera je da se time zaključi najduži američki rat.

Gotovo 17.000 pripadnika ugovoraca američkog Sekretarijata za odbranu koji podržavaju operacije operacije Agencije u Avganistanu takođe će se iseliti iz zemlje zajedno sa američkim trupama. To uključuje 6.147 američkih državljana, 6.399 državljana trećih zemalja i 4.286 avganistanskih državljana, navodi SIGAR.

Agencija je primetila da je nejasno ko će, ako će iko, zameniti osoblje ugovoracaili raditi njihov posao nakon njihovog povlačenja.

"Bez kontinuirane podrške ugovoraca, nijedan od aviona Avganistanskog ratnog vazduhoplovstva (AFF) ne može se održati kao borbeno efikasan duže od nekoliko meseci, u zavisnosti od zaliha delova opreme u zemlji, mogućnosti održavanja svakog vazduhoplova i kada podrška ugovoraca bude povučena", rekao je SIGAR, pozivajući se na američke vojne procene.

Tromesečni izveštaj objašnjava da ugovorci Sekretarijata odbrane obezbeđuju i održavaju kopnena vozila ANDSF i obučavaju lokalne tehničare. Iako je ANDSF "dramatično poboljšao svoj udeo u radu, on i dalje pada znatno ispod referentnih vrednosti za svoj udeo u nalozima za održavanje koje bi oni - pre nego ugovorci - trebalo da izvršavaju".

Povlačenje američkih i NATO snaga proizilazi iz jednogodišnjeg sporazuma koji je Vašington ispregovarao sa talibanima, podižući očekivanja u to vreme kada bi takođe podstakao pobunjenike i avganistansku vladu da se dogovore o političkom sporazumu o podeli vlasti za okončanje rata.

Ali razgovori između suparnika u Avganistanu, započeti prošlog septembra, nisu uspeli da donesu željeni ishod, već su uglavnom ostali u ćorsokaku, što izaziva strah da bi se sukob mogao pojačati i prouzrokovati više krvoprolića kada sve strane trupe odu.

Američki vojni komandanti su u nedavnim izjavama priznali da će se avganistanske snage bezbednosti "sigurno srušiti" suočene sa pojačanim napadima talibana ako SAD žele da zaustave svaku pomoć.

U avganistanskom ratu, koji je započeo međunarodnom vojnom invazijom na zemlju u oktobru 2001. godine, prema navodima do danas poginulo je oko 241.000 ljudi.

To uključuje najmanje 71.344 civila; 2.442 američkih vojnika, 78.314 pripadnika avganistanske vojske i policije i 84.191 pobunjenika, saopštila je privatna američka studija objavljena ranije ovog meseca.

XS
SM
MD
LG