Linkovi

SAD se pripremaju za napade talibana dok se povlače iz Avganistana


Arhiva - Vojnici SAD u baci Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.
Arhiva - Vojnici SAD u baci Avganistanske nacionalne armije (ANA) u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.

Sjedinjene Države pozicioniraju više vatrene moći na Bliski Istok i u Južnu Aziju kako bi obezbedile pokrivanje za američke trupe koje se pripremaju da napuste Avganistan.

Pentagon je u petak objavio da je sekretar za odbranu Lojd Oustin naredio nosaču aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer da ostane u regionu "određeno vreme". Bomberi velikog dometa takođe se upućuju u region, a dva američka vazduhoplova B-52 već su na poziciji.

"Ovo želimo učinimo sigurnim, urednim i planiranim povlačenjem", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi. "To znači davanje komandantu na terenu... mogućnosti da obezbedi da naše snage i naše trupe i snage naših saveznika budu zaštićene dok se izmeštaju".

Američki predsednik Džo Bajden objavio je prošle nedelje da povlači otprilike 2.500 do 3.500 američkih vojnika iz Avganistana početkom 1. maja i da će povlačenje biti završeno početkom septembra.

Američki saveznici, koji imaju još oko 7.000 vojnika u Avganistanu pod pokroviteljstvom NATO, takođe odlaze, zajedno sa hiljadama ugovoraca u istom vremenom okviru.

Pretnje talibana

Uprkos planiranom povlačenju, talibanski zvaničnici više puta su zapretili da će ciljati američke i koalicione snage ukoliko ne uspeju da napuste Avganistan do početka maja - krajnjeg roka prema sporazumu potpisanom između talibana i administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Bilo bi glupo i nepromišljeno ne pretpostaviti da bi mogao postojati otpor talibana i njihovo suprotstavjanje povlačenju s obzirom na njihovu čvrstu retoriku", rekao je Kirbi novinarima o prijetnjama, ostavljajući otvorenu mogućnost da mogu uslediti dodatni koraci.

"Potpuno je moguće da će doći do privremenog povećanja nekih kopnenih snaga i sredstava, ne samo za zaštitu snaga već i za logističku i inženjersku podršku."

Tokom brifinga u Pentagonu u četvrtak, komandant američkih snaga na Bliskom istoku i u Avganistanu, general Kenet "Frenk" Mekenzi DžejAr, izrazio je zabrinutost po pitanju sposobnosti avganistanskih snaga da zadrže talibane nakon odlaska američkih trupa. Takođe upozorio pobunjeničku grupu da u međuvremenu ne napada američke ili koalicione snage.

"Verujem da je verovatno namera Talibana da vode vojne operacije", rekao je Mekenzi i dodao da "nikada nisu prestajali da se bore".

"Savetovao bih talibane da ćemo biti spremni da se branimo", rekao je.

SAD takođe finalizuju svoje planove za otpremanje opreme i zaliha iz Avganistana, od kojih će veći deo biti prebačen iz zemlje.

Ali Ministarstvo odbrane je reklo da se neće sve vratiti kući.

"Nešto će biti pregledano, očišćeno i raspoređeno negde drugde u regionu. Nešto će biti dostavljeno našim avganistanskim partnerima, ako to ima smisla", rekao je novinarima u Pentagonu Kirbi. "A nešto će biti uništeno".

XS
SM
MD
LG