Linkovi

Obaveštajci u SAD ocenili povlačenje iz Avganistana kao "značajan rizik"


Američki vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu

Plan za povlačenje američkih vojnika iz Avganistana mogao bi da podstakne terorističke organizacije poput Al Kaide i Islamske države da obnove snage potrebne za napad na SAD, poruka je američkih obaveštajaca.

Upozorenje je stiglo pošto je predsednik Džo Bajden formalno najavio povlačenje snage iz Avganistana i kraj američkog angažman u najdužem ratu do sada.

Kritičari Bajdenovog plana se takođe pribojavaju da bi Avganistan mogao da postane raj za teroriste, uprkos dve decenije borbe protiv njih.

"Kada se SAD i koalicione snage povuku, pojaviće se značajan rizik", rekao je Bil Berns, novi direktor CIA-e.

"Oslabiće mogućnost američke vlade da reaguje na pretnje. To je jednostavno činjenica", kazao je Berns uz opasku da će Al Kaida i Islamska država u Avganistanu nastaviti da obnavljavju kapacitete kako bi napali američke mete, bilo u regionu, na Zapadu ili u SAD.

Ipak, Berns je rekao da trenutno nijedna od pomenutih terorističkih organizacija nema kapacitet da napadne SAD.

Drugi čelnici obaveštajnih agencija su takođe istakli da teroristička pretnja nije tolika kao kad je Amerika krenula u rat u Avganistanu.

Direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns rekla je u Kongresu da su pretnju iz Avgnaistana zasenile pretnje iz Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje.

Pretnja je i domaći ekstremizam, dodala je Hejns.

Republikanski senator Marko Rubio je kazao da je zabrinut i da "postoji realna mogućnost da u bliskoj budućnosti talibani preuzmu kontrolu nad ključnim delovima Avganistana".

"Ako se to desi, sasvim je siguran povratak Al Kaide. A niko ne može da porekne da će to imati ozbilje posledice po našu zemlju u narednim godinama".

Ipak, procenjuje se da su decenije borbe protiv terorizma doprinele da oslabi vođstvo Al Kaide kao i njeno prisutstvo u Avganistanu.

Nadležni veruju da je lider te organizacije Ajman al Zavahri, koji se skriva, lošeg zdravlja, a da su njegovi zamenici ubijeni. Američke obaveštajne službe su procenile da Al Kaida ima manje od 200 članova u Avganistnau. Ali, upozorili su i da bi Al Kaida sigurno rado videla povlačenje američke vojske i to prepoznala kao šansu za obnovu.

Procene su da Islamska država u Avganistanu ne drži onoliko teritorije kao ranije, ali da ima 2.500 boraca i da bi joj novi lideri pomogli da se stabilizuje.

"Brine nas to što je grupa zainteresovana da sprovodi akcije spolja", rekao je za Glas Amerike jedan od obaveštajaca.

Šef CIA-e je rekao da će se u narednim mesecima videti koliko su talibani spremni da ispune dogovor sa SAD i olabave veze sa Al Kaidom i spreče napade terorističkih grupa iz Avganistana na američke mete.

Čak i ako talibani to ne ispune, kaže Berns, obaveštajne službe SAD će svakako motriti na Al Kaidu.

XS
SM
MD
LG