Linkovi

Bajden povlači sve američke trupe iz Avganistana do 11. septembra


ARHIVA - Američke snage u Avganistanu (Foto: AFP/Johannes Eisele / AFP)
ARHIVA - Američke snage u Avganistanu (Foto: AFP/Johannes Eisele / AFP)

Predsednik Džo Bajden odlučio je da povuče preostale američke trupe iz Avganistana do 11. septembra 2021. godine, 20 godina nakon što su napadi al Kaide doveli do najdužeg američkog rata, saopštili su u utorak američki zvaničnici, a prenose agencije Rojters i Asošijeted pres.

Očekuje se da državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin o toj odluci u sredu informišu NATO saveznike u Briselu. Bajden će se povodom odluke o povlačenju u sredu obratiti javnosti, saopšteno je iz Bele kuće.

"Nakon pomnog preispitavanja dosadašnje politike, predsednik Bajden odlučio je da povuče preostale snage iz Avganistana i konačno okonča taj američki rat posle 20 godina", rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije.

Zbog Bajdenove odluke, biće propušten prethodni rok za povlačenje, 1. maj, koji su talibanski pobunjenici dogovorili sa administracijom bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Talibani su prošlog meseca zapretili da će nastaviti napade ne strane trupe u Avganistanu ako se ne ispoštuje taj rok.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije naglasio da povlačenje ne bi zavisilo od daljih uslova.

"Predsednik je procenio da je pristup zasnovan na uslovima, koji je primenjivan u protekle dve decenije, recept za ostanak u Avganistanu zauvek", naveo je neimenovani zvaničnik.

Zbog izostanka priprema na terenu, već je bilo malo verovatno da će se ispoštovati prvobitni rok za povlačenje. Američki zvaničnici takođe su optuživali Talibane da krše preuzete obaveze da će smanjiti nasilje, dok su pojedini upozoravali na njihove veze sa al Kaidom.

Upravo su te veze dovele do američke vojne intervencije 2001. godine, posle terorističkih napada na SAD 11. septembra, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. Međutim, Bajdenova administracije je navela da al Kaida trenutno ne predstavlja pretnju po Ameriku.

U Avganistanu se trenutno nalazi samo oko 2.500 pripadnika američkih snaga, kojih je 2011. godine bilo više od 100.000. U sukobima u toj zemlji poginulo je oko 2.400 američkih vojnika dok su hiljade povređene.

Još nije poznato kako će Bajdenova odluka uticati na predstojeće razgovore u Istanbulu, od 24. aprila do 4. maja, o oživljavanju mirovnog procesa u Avganistanu i mogućem politčkom rešenju za tu zemlju. U planiranom 10-dnevnom samitu učestvovaće i Ujedinjene nacije i Katar.

"Ne postoji vojno rešenje za probleme u Avganistanu i usredsredićemo se na podršku tekućem mirovnom procesu", poručio je zvaničnik Bajdenove administracije.

XS
SM
MD
LG