Linkovi

Sekretaru VDT-a 30 dana pritvora, odbrana uložila žalbu


Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici

Advokat uhapšenog sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Nenada Vujoševića, osumnjičenog za pokušaj nezakonitog uticaja na specijalne tužioce u istragama pokrenutim protiv sudu nedostupnog šefa Atlas grupe Duška Kneževića, potvrdio je da je njegovom klijentu određen 30-dnevni pritvor.

“Mom klijentu je određen pritvor od 30 dana i ja sam napisao i predao žalbu na tu odluku, čiji ishod sada čekamo”, rekao je Borović u telefonskoj izjavi za Glas Amerike. “U žalbi smo tražili da se Vujoševiću omogući da se brani sa slobode, ili da mu bude određen kućni pritvor, S obzirom na njegovu ozbiljnu bolest”.

Lokalni mediji javili su da je Vujoševiću pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, a Borović je dnevniku "Vijesti" rekao da mu je klijent rekao da nije podmićivao tužioce, već da je novac koji mu je davao Knežević upotrijebio za liječenje.

Borović je izjavio da snimak koji je objavio Knežević ne može biti dokaz na sudu, jer oba učesnika razgovora nisu dali saglasnost za njegovo objavljivanje, te da dokaza protiv njegovog klijenta nema.

U ranije objavljenom snimku telefonskog razgovora Kneževića i Vujoševića, sekretar VDT tvrdi da je novac nosio Vrhovnom državnom tužiocu Stankoviću, u zamjenu za “poštedu” od pravde nekih klijenata Kneževićevih banaka.

Nimanbegu: Niko ne smije biti izuzet iz istrage korupcije u tužilaštvu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i lider albanske partije Forca, koja podržava vladu DPS-a, Genci Nimanbegu izjavio je u ponedjeljak da niko, pa ni VDT Ivica Stanković, ne smije biti izuzet iz istrage o korupciji u tužilaštvu pokrenutoj nakon objavljivanja audio snimaka Duška Kneževića.

“Nijedna osoba ne smije biti izuzeta koji god položaj da pokriva. Ona treba da bude isto podložna zakonima kao što sam ja, kao što su svi drugi u državi”, odgovorio je Nimanbegu na pitanje novinara da li Stanković treba da bude izuzet iz istrage o korupciji u tužilaštvu.

Lider Force je, pored ostalog, na konferenciji za medije ocijenio da je “jasno da je cijeli slučaj bacio sjenku na tužilaštvo i tužioce” i dodao da je najvažnije da tužilaštvo kao nezavisni organ radi svoj posao bez obzira na nivo afera ili sumnji.

Optužnicom tužilaštva Knežević se tereti da je organizovao kriminalnu grupu, koja se u periodu od 2011. do 2018. bavila milionskim finansijskim malverzacijama, kao što su utaja poreza i pranje novca.

Predsjednik Atlas grupe, koji u Londonu čeka ishod ekstradicionog postupka pokrenutog na zahtjev crnogorskih vlasti, negirao je kriminalne radnje koje mu se stavljaju na teret, optužujući predsjednika Mila Đukanovića da stoji na čelu “kriminalne hobotnice” koja pokušava da preotme njegov biznis i bogatstvo.

On je kod londonskog suda pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore, tražeći da mu država isplati 500 miliona eura zbog progona njega i njegovih saradnika iz Atlas grupe, prije nego što će crnogorski sud blokirati svu imovinu Kneževića i njegove kompanije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG