Linkovi

Đukanovićev bliski saradnik osumnjičen za pranje novca


Slavoljub Stijepovic
Slavoljub Stijepovic

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je da je bivši gradonačelnik Podgorice i bliski saradnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Slavoljub Stijepović, osumnjičen za “pranje novca putem pomaganja”, nakon što je biznismen Duško Knežević ranije objavio video snimak na kome on Stijepoviću predaje koverat sa novcem navodno namijenjen finansiranju predizborne kampanje vladajuće partije.

Specijalno državno tužilaštvo je donijelo naredbu i o proširenju istrage protiv crnogorskog bankara i predsjednika Atlas grupe zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

"Cijeneći prikupljene podatke i dokaze u postupku istrage Kti-S.br.26/17 koja se vodi protiv okrivljenog R. V. i dr., Specijalno državno tužilaštvo je 31.01.2019. godine donijelo naredbu o proširenju istrage protiv okrivljeni K. D.(Knežević Duško), zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo pranje novca iz čl.268 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv okrivljenog S. S.(Stijepović Slavoljub), zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pranje novca putem pomaganja iz čl.268 st.3 u vezi st.1 u vezi čl.25 Krivičnog zakonika Crne Gore”, saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Iz tužilaštva podsjećaju da je u petak u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušan Slavoljub Stijepović u svojstvu okrivljenog, kao i da se okrivljeni Duško Knežević nalazi u bjekstvu.

Bivši gradonačelnik Podgorice, koji trenutno obavlja funkciju Generalnog sekretara Predsjednika Crne Gore, jedan je od najbližih saradnika dugogodišnjeg neprikosnovenog crnogorskog lidera, sada suočenog sa aferom koja bi mogla da ograniči njegov dominantan uticaj u zemlji koja teži članstvu u EU.

Aferu “Koverat” pokrenuo je Knežević - po sopstvenom, ali i predsjednikovom priznanju - nekadašnji finansijer vladajuće partije, koji je izbjegao pritvor odlaskom u London, odakle je serijom kompromitujućih objava najavio “politički zemljotres” i kraj ere Đukanovića.

U oštrom medijskom odgovoru na istragu crnogorskog tužilaštva koje ga sumnjiči za višemilionsko pranje novca, Knežević je optužio Đukanovića za pokušaj preuzimanja njegove imovine i korupciju, objavljujući u lokalnim medijima izvode uplata kojima je biznismen navodno pokrivao troškove predsjednikovih skupih odmora.

Đukanović je negirao većinu Kneževićevih optužbi, uključujući i to da su po njegovom nalogu navodno “reketirani” vlasnik Atlasa i drugi crnogorski biznismeni, navodeći da je svu svoju imovinu stekao legalno.

On je optužio biznismena da neprimjerenom medijskom kampanjom pokušava da izbjegne pravdu u istrazi koja se vodi protiv njega i njegovih saradnika, zbog navodnih milionskih malverzacija u poslovanju njegove dvije banke u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG