Linkovi

Stanković negira umiješanost u korupciju, osumnjičeni sekretar VDT-a napustio Crnu Goru


Crna Gora: Izmišljena afera ili dokaz korupcije u vrhu tužilaštva?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izjavio je u ponedjeljak da je “miran jer nema dokaza protiv njega, niti će ih biti”, nakon što je odbjegli bankar Duško Knežević sinoć objavio audio snimak koji ukazuje na navodnu korupciju u vrhu Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

"Pozivam svakog građanina koji ima bilo kakve dokaze da je potkupio Ivicu Stankovića da odmah izađe sa tim. Neka odmah objavi sve što ima”, rekao je Stanković na konferenciji za medije VDT-a.

“Ja sam miran jer takvih dokaza nema niti ih može biti. Ko se koristio mojim imenom, ja pozivam državne organe da ispitaju sve u vezi sa ovim slučajem", rekao je Stanković.

On je poručio da je i ranije bilo pokušaja njegove diskreditacije, kako je ustvrdio časno i zakonito radi svoj posao, poručujući da “neće uspjeti ni sada, iako se radi o režiji na kojoj bi pozavidio i Hičkok".

“Ja sam miran jer takvih dokaza nema niti ih može biti: Ivica Stanković
“Ja sam miran jer takvih dokaza nema niti ih može biti: Ivica Stanković

On je ocijenio da “nije prijatno ovo što se dešava” i dodao da borba protiv organizovanog kriminala i ovo nosi sa sobom”, ali nije odgovarao na pitanja novinara jer je morao napustiti konferenciju zbog “unaprijed preuzetih obaveza”

Na zajedničkoj konferenciji za medije tužilaštva i policije saopšteno je da su se, nakon sinoć objavljenog snimka, stekli uslovi da sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević bude i formalno osumnjičen da je bio “dio kriminalne organizacije” za čijeg šefa tužilaštvo smatra Kneževića.

Šef Specijalnog policijskog tima, Dragan Radonjić saopštio je novinarima da je Vujošević prije tri dana, u ranim jutarnjim satima, napustio Crnu Goru, kao i da se od tada nije vraćao, ne precizirajući preko kojeg graničnog prelaza je napustio zemlju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da Ivica Stanković “nije glavni akter ovih dogadjaja u ovom slučaju”, već da je to kriminalna organizacija kojoj je navodno pristupio sekretar tužilaštva.

“Ivica Stanković, kao i svi drugi može biti saslušan u svojstvu gradjana svjedoka ili osumnjičenog. U Stankovićevom slučaju, za svojstvo osumnjičenog nema ni udaljenih sumnji, a ako ih bude, biće saslušan kao i svaki drugi građanin”, rekao je Katnić, koji je objasnio da sinoć objavljeni audio snimak ne može biti dokazno sredstvo jer nije pribavljen prema Zakonu o krivičnom postupku.

Katnić je rekao i da odbjegli sekretar VDT-a, obzirom da je protiv njega od 2018. bio pokrenut izviđaj ali ne i osnovana sumnja, nije spriječen da napusti zemlju jer “protiv njega nije bilo dovoljno dokaza”.

“Da se ovaj snimak nije pojavio, mi ne bi još djelovali (protiv Vujoševića). Mi imamo dokaze za ove, i čekamo još više”, rekao je Katnić.

On je istakao da “ne postoji ni udaljena sumnja da je još neko drugi iz državnih organa, sem ovo lice, postao član ove kriminalne organizacije”, dodajući da ne znači da se neće pokazati suprotno.

U Stankovićevom slučaju, za svojstvo osumnjičenog nema ni udaljenih sumnji, a ako ih bude, biće saslušan kao i svaki drugi građanin: Milivoje Katnić
U Stankovićevom slučaju, za svojstvo osumnjičenog nema ni udaljenih sumnji, a ako ih bude, biće saslušan kao i svaki drugi građanin: Milivoje Katnić

Katnić je rekao da tužilaštvo zna da se Vujošević sigurno nalazi u jednoj evropskoj zemlji, najavljujući da će uskoro biti ostvaren kontakt sa tužilaštvom te zemlje.

XS
SM
MD
LG