Linkovi

Viši sud potvrdio optužnicu u slučaju “Atlas” 


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu, koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, zbog njihovog navodnog nezakonitog izdavanja garancija te banke u iznosu od 12 i po miliona eura.

Portparolka tog suda Aida Muzurović potvrdila je Glasu Amerike da će proces protiv vlasnika “Atlas grupe”, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke, voditi sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda Dragoje Jović.

“Kneževiću i Đurđiću će se suditi pred sudijom Specijalnog odjeljenja Dragojem Jovićem, a pretres će biti zakazan u zakonskom roku”, rekla je Muzurović.

Optužnicom specijalne tužiteljice Stojanke Radović, Kneževiću se stavlja na teret krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema navodima optužnice, Knežević je 20. maja 2015. s umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i službenim pečatom ovjeri garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na iznos od 12 i po miliona eura.

Portal Vijesti podsjeća da je optuženi Knežević, koji se nalazi u Londonu i nedostupan je sudu, tvrdio da nije kriv, drugooptuženi Đurđić je tokom istrage objasnio kako je došlo do potpisivanja sporne garancije.

U optužnici je tužilac detaljno objasnio kriminalne radnje, koje im se stavljaju na teret, kao i rezultate ekonomsko-finansijskog vještačenja, kojim je utvrđeno da su garancije izdate u suprotnosti sa bankarskim propisima, navodi taj portal.

XS
SM
MD
LG