Linkovi

Sud blokirao imovinu Duška Kneževića


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Istražni sudija podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović donio je odluku da privremeno blokira imovinu odbjeglog bankara osumnjičenog za milionske malverzacije, Duška Kneževića, nekoliko dana nakon što je bankar pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv Crne Gore u visini milijardu eura, pišu crnogorski mediji.

Prema pisanju portal Vijesti i CDM, Bašović je takvu odluku donio nakon što mu je Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević podnijela zahtjev za određivanje privremene mjere zabrane upravljanja imovinom čiji je Knežević stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Crnogorsko tužilaštvo tereti Kneževića, koji se trenutno nalazi u Londonu, da je bio vođa organozovane kriminalne grupe koja je, posredstvom svojih banaka, navodno “oprala” desetine miliona eura kako bi sebi stekli protivpravnu imovinsku korist.

Vlasnik Atlas Grupe negirao je navode tužilaca, optužujući Djukanovića za pokušaj preotimanja njegove imovine i poslova, zbog čega je protiv Crne Gore pokrenuo međunarodnu arbitražu vrijednu pola milijarde eura.

"Nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom i ljudskim pravima danas je do kraja ogoljeno nezakonitom odlukom sudije Miroslava Bašovića da blokira svu imovinu Atlas Grupe i dr Duška Kneževića u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Atlas Grupe. “Smatramo da je riječ o odmazdi nakon što je Knežević, kao predsjednik Atlas Grupe, pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona eura”

Iz Kneževićeve kompanije su istakli da je arbitraža pokrenuta upravo zbog “evidentno nezakonitih odluka o guranju u stečaj IBM i Atlas banke, čime je nanijeta nemjerljiva šteta ne samo osnivačima banaka, neko i građanima - klijentima IBM i Atlas banke, kao i našim inostranim deponentima i poslovnim partnerima”.

“Takvim odlukama vrha vlasti preko 600 ljudi i njihovih porodica lišeno je egzistencije, dok su desetine naših bivših zaposlenih hapšene i pritvarane", navodi se u saopštenju Atlas Grupe”, kažu u Atlas Grupi.

“Rat” između crnogorskih vlasti i Kneževića izbio je nakon što je biznisnen iz Londona pokrenuo medijsku kampanju protiv Đukanovića, objavljujući niz kompromitujućih dokumenata i snimak koji ukazuju na korupciju u vrhu vlasti i nezakonito finansiranje političkih partija u predizbornoj kampanji.

Predsjednik Đukanović je u više navrata negirao optužbe vlasnika Atlas Grupe, nazivajući ih “lažima očajnika koji pokušava da izbjegne pravdu”.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu povodom snimka na kome Knežević daje koverat sa skoro 100,000 eura tadašnjem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, za finansiranje kampanje DPS-a 2016, ali slučaj još uvijek nije dobio sudski epilog.

XS
SM
MD
LG