Linkovi

Policija: Interpol raspisao “crvenu” potjernicu za Kneževićem


Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević (rtcg.me)
Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević (rtcg.me)

Crnogorska policija saopštila je da je Interpol izdao “crvenu” potjernicu protiv odbjeglog bankara optuženog za pranje novca, Duška Kneževića, čija je oštra internet kampanja ukazala na korupciju u vladajućoj stranci i izvela na ulice hiljade protestanata koji traže ostavke vodećih ljudi u državi.

“Za D.K. je raspisana crvena Interpolova potjernica, na osnovu zahtjeva NCB Interpol Podgorica, a u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo”, saopštila je Uprava policije.

Par dana prije nego što su crnogorski tužioci osumnjičili Kneževića da je šef kriminalne grupe koja je preko svoje dvije banke oprala stotine miliona eura, biznismen je napustio zemlju i otišao u London, odakle je pokrenuo kampanju sa kompromitujućim audio i video snimcima - uključujući i postove sa detaljima iz poslovnog i ličnog života predsjednika Mila Đukanovića i njegovih najbližih saradnika.

Jedan od tih snimaka, na kome se vidi kako Knežević daje koverat sa kešom visokom zvaničniku vladajuće partije, tada gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, doveo je do posebne istrage tužilaštva protiv njih dvojice, koji su osumnjičeni za pranje novca.

Iako se radilo o keš donaciji vladajućoj partiji uoči napetih izbora 2016, tužilaštvo je istragu ograničilo na Stijepovića i Kneževića, navodeći da je, prema njihovih sumnjama, bliski Đukanovićev saradnik i aktuelni generalni sekretar predsjednika, donaciju uzeo bez znanja “odgovornih lica” u partiji.

Đukanović je negirao Kneževićeve optužbe nazivajući ih “neistinitim”, a Kneževića “očajnikom” i “bjeguncem od pravde” čija medijska kampanja “služi kao kamuflaža za izbjegavanje pravne odgovornosti”.

Bankareva kampanja izvela je na ulice na hiljade protestanata, koji traže ostavke šefa države, premijera, čelnika tužilaštva i Agencije za spječavanje korupcije, te rukovodstva Javnog servisa RTCG, poručujući da će protesti trajati dok Đukanović ne napusti vlast.

Đukanović je rekao da neće podnijeti ostavku, poručujući protestantima da je spreman da sasluša njihove zahtjeve, ali i da “nasilno neće biti dozvoljeno nikome da djeluje u Crnoj Gori”.

XS
SM
MD
LG