Linkovi

Reporteri bez granica osudili upad policije u Kneževićevu TV A1


Logo A1 televizije
Logo A1 televizije

Uticajna medjunarodna organizacija za zaštitu novinara, Reporteri bez granica, osudila je u utorak upad crnogorske policije u prostorije privatne televizije A1 u vlasništvu biznismena Duška Kneževiću koga crnogorsko tužilaštvo potražuje zbog sumnje u milionsko pranje novca.

“Raspisivanje potjernice za ovim biznismenom ne daje pravo na pretres njegovog medija", saopštili su iz Reportera bez granica.

Inspektori za privredni kriminal crnogorske policije, po nalogu Specijalnog držvnog tužilaštva, ušli su u ponedjeljak u lokalnu Televiziju A1 biznismena Duška Kneževića koga tužilaštvo potražuje pod sumnjom u milionsko pranje novca, radi izuzimanja poslovne dokumentacije.

Uoči pokretanja istrage u okviru koje je privedeno više njegovih saradnika, Knežević, za kojim je raspisana nacionalna potjernica nakon što je izbjegao pritvor sklanjajući se u inostranstvo, pokrenuo je medijsku kampanju protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i vladajuće partije, optužujujući ih za korupciju.

Kneževićeva Atlas Grupa saopštila je ranije da “nije jasno koji je formalni povod upada policije”, ali i da je pozadina policijske akcije “očigledna”, prenio je portal Vijesti.

U odgovoru na najnoviju akciju državnih organa pod sumnjom u navodne milionske malverzacije u biznismenovim kompanijama, Knežević je saopštio da je “svjestan svih posljedica koje donosi suprotstavljanje diktatoru, i spreman na njih”, optužujući institucije da “maltretiraju” njegove saradnike.

"Diktator i njegovi poslušnici, odnosno saučesnici, koji sada mene love uskoro će sami postati lovina", saopštio je Knežević.

On je u lokalnim medijima i na društvenim mrežama ranije objavio audio i video materijal koji navodno ukazuje na korupciju predsjednikovog bliskog saradnika i bivšeg viceguvernera Centralne banke, koju su saslušani povodom objavljenih snimaka.

U seriji svakodnevnih objava u kampanji za koju vjeruje da će izazvati “politički zemljotres”, vlasnik Atlas grupe je, pored ostalog, optužio Mila Đukanovića za pokušaje preuzimanja njegovog biznisa u Crnoj Gori i navodno posjedovanje vile od 2000 kvadrata u rezidencijalnoj četvrti Podgorice.

Đukanović je negirao Kneževićeve tvrdnje, navodeći da nije vlasnik vile vrijedne 10 miliona eura, ali i potvrdio da mu je vlasnik kuće nudio nekretninu na prodaju, te da mu je predsjednik rekao da nije zainteresovan.

“Možda ostatak života želim da provedem u kući, a ne u stanu”, rekao je Đukanović i dodao da kuća “nije na moje ime, hoće li biti, vidjećemo''.

On je takođe negirao Kneževićeve tvrdnje da su osumnjičeni vlasnik Atlas Grupe i drugi biznismeni po njegovom nalogu “reketirani” za potrebe vladajuće partije, navodeći da je sve bilo po zakonu i da su donacije bile dobrovoljne.

XS
SM
MD
LG