Linkovi

Biznismen Knežević optužio Djukanovića za progon Atlas grupe


Podgorica

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koga crnogorsko tužilaštvo tereti za pranje novca, optužio je u petak predsjednika Crne Gore i šefa vladajuće Demokratske partije socijalista, Mila Đukanovića, kao i “klanove bliske prvoj familiji” da pokušavaju da preuzmu njegovu imovinu i poslove, upozoravajući da bi od toga Crna Gora mogla da izgubi milijarde eura.

Knežević je rekao da Djukanović i njemu bliski krugovi stoje iza naloga za njegovo hapšenje, navodeći da je u tom poslu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić “samo oruđe u njihovim rukama”.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića i njegove saradnike za pronevjeru 1,9 miliona eura, a lokalni mediji nezvanično tvrde da je do juče jedan od glavnih provladinih biznismena ‘osumnjičen da je šef kriminalne grupe koja je navodno oprala više od pola milijarde eura.

"Ti krugovi koriste specijalnog tužioca da nanesu štetu Atlas Grupi i Atlas banci, preuzmu njenu imovinu i profitabilne poslove. Ko su ti krugovi? Očito oni koji imaju dovoljno moći da specijalni tužilac i djelovi pravosuđa budu njihove igračke”, tvrdi Knežević u izjavi Vijestima i dodaje da su “svjetski poznata kompanija za finansijske istrage” i naš tim advokata iz Londona došli do zaključka da iza ovoga stoji Đukanović i klanovi bliski prvoj familiji”

Knežević je dodao da se radi o krugovima koji “pokušavaju da kontrolišu apsolutno sve u Crnoj Gori”, navodeći da “one koji se ne povinuju kazne, reketiraju i protjeraju”.

“Među izvršiocima su Specijalni tužilac i predsjednik Privrednog suda”, tvrdi Knežević, koji navodi da je “prijatelj DPS-a više od 25 godina, ali i da politika nije njegovo polje interesovanja, “sem u dijelu kreiranja ambijenta za poslovanje”.

Prvi čovjek Atlas grupe rekao je da su više krupnih odluka Vlade Crne Gore, počevši od uvođenja njemačke marke 1999. godine, na neki način njegovo djelo, te da je “preko posla i generacijskih veza sam prijatelj sa više uticajnih ljudi u vladajućoj stranci”

“Nakon ovakvog napada na poslovni sistem Atlas Grupe očigledno je da iza njega stoji prva familija, odnosno djelovi vlasti koji su u sprezi sa kriminalnim klanovima”, rekao je crnogorski biznismen, navodeći da je predsjednik Crne Gore prekinuo komunikaciju s njim poslije ulaska Centralne banke u dvije njegove banke.“Sigurno sam jedan od najvećih donatora DPS-a u zadnjih 25 godina”

Knežević je rekao da u vladajućoj partiji “jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ” i da Djukanovic najbolje zna jesu li ti iznosi prikazivani ili ne, pravdajući svoje donacije DPS-u vjerujući da je njihov posao da počiste one koji Crnu Goru žele kao razbojničku državu”.

“Očigledno je da tu ima više posla nego što smo mislili”, ocijenio je biznismen. “I dalje važi da ako hoćete da se bavite biznisom u Crnoj Gori, onda morate biti donator DPS-a i njihovih familija”

On je ponovio da će se odazvati pozivu tužilaštva i odgovoriti na pitanja tužioca i zatražio od Specijalnog državnog tužilaštva “da prestane da maltretira moje zaposlene i povuče besmislene optužne predloge protiv njih”.

Prema njegovim riječima, “nečija želja da otme imovinu i vrijedne poslove Atlas banke, poput e-komerca, koštaće milijarde državu Crnu Goru ukoliko se nastavi sa ovim suludim potezima”.

“Stalno dobijam ponude da ‘dođem u Crnu Goru i da se prijateljski sve dogovorimo’. Meni je drago da mnogi iz vlasti razumiju da su se stvari otele kontrole,” navodi Knežević.

Crnogorski biznismen objavio je kasno u petak na pojedinim lokalnim portalima snimak na kome se vidi i čuje kako Knežević uručuje koverat od 97,5 hiljada dolara tadašnjem gradonačelniku Podgorice i jednom od čelnika vladajuće DPS, Slavoljubu Stijepoviću.

U medjuvremenu, oglasio se i Stijepović, koji je rekao da je neprijatno iznenadjen spoznajom da ga je školski drug snimao i negirao navode Kneževića, tvrdeći da je u pitanju novac za konverziju.

Istragom tužilaštva protiv rukovodstva Atlas grupe, koja još uvijek nije okončana, obuhvaćeno je 174 osobe, a kao organizator se još uvijek vodi NN lice, prenosi RTCG.

Ranije ove nedjelje, sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor od 30 dana za troje saradnika Atlas grupe koji se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

Podgorički Dan objavio je u četvrtak da će SDT predložiti raspisivanje medjunarodne potjernice za Kneževićem, koji ima crnogorski i kiparski pasoš.

Specijalno tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo saopštenjem povodom slučaja Atlas grupe, a Glavni tužilac Milivoje Katnić rekao je nedavno da će tužilaštvo nastaviti da radi "u skladu sa zakonom" u predmetu koji je formiran protiv Kneževića i Atlas grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG