Linkovi

CG: Nove krivične prijave u aferi Atlas


Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević (rtcg.me)

Crnogorska policija saopštila je u petak da su vlasnik Atlas grupe Duško Knežević i nekadašnji Glavni izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić, osumnjičeni da su oštetili tu banku za 15 miliona eura, zbog čega je protiv njih podnijeta još jedna krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su juče, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeli krivičnu prijavu protiv Đ.Đ. (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv D.K. (59) iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja", stoji u saopštenju Uprave policije.

Đurđić je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio kao odgovorno lice – glavni izvršni direktor u Atlas banci, zloupotrebom svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist D.K, a na štetu imovine banke.

"Đ.Đ. je, sumnja se, na zahtjev D.K, povezanog lica koje kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama, procedurama Banke, bez odluke Odbora direktora i bez obezbjeđenja i provjere boniteta nalogodavca, 20.05.2015. godine izdao i potpisao Garanciju za plaćanje kojom „Atlas banka“ AD Podgorica garantuje da će kompaniji „Kaspia Property Holdings Limited”, ili bilo kom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku ove kompanije, platiti zahtijevanu sumu, najviše do iznosa od 12.500.000 eura, sa rokom važenja do 01.08.2015. godine”, piše u policijskom saopštenju.

Prema navodima saopštenja Uprave policije, sumnja se da je D.K. je tu garanciju, kao takvu, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću „Kaspia Property Holdings Limited”.

“Navedenu garanciju preduzeće „Kaspia Property Holdings Limited” je u redovnom postupku pokušala da naplati od „Atlas banke” AD Podgorica u čemu nije uspjela, već je ta garancija 12.07.2018. godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15.205.504,60 eura na štetu „Atlas banke”AD Podgorica", saopšteno je iz policije.

Đurđiću je 24. januara određen pritvor do 30 dana zbog postojanja osnovne sumnje da je, zajedno sa još nekoliko Kneževićevih službenika, izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i ucjene. Knežević, koga tužilaštvo sumnjiči da je bio šef kriminalne organizacije, izbjegao je hapšenje i sklonio se u Veliku Britaniju.

Crnogorski biznismen je iz Londona pokrenuo medijsku kampanju u kojoj crnogorskog predsjednika Mila Djukanovića i visoke zvaničnike vladajuće partije optužuje za pokušaj preotimanja njegove imovine, korupciju i nezakonito finansiranje Demokratske partije socijalista.

Šef crnogorske države je negirao Kneževićeve optužbe, ističući da su donacije DPS-u bile dobrovoljne, kao i da je on svoju imovinu stekao na zakonit način.

Jedan od objavljenih video snimaka, na kome se vidi kako Knežević uručuje koverat bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, bio je povod da Specijalno državno tužilaštvo njih dvojicu osumnjiči za pranje novca, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na zahtjev opozicije, zakaže vanrednu sjednicu parlamenta za 21. februar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG