Linkovi

Katnić: Knežević osumnjičen i u slučaju Telekom, za Đukanovića ni “udaljena” sumnja


Milivoje Katnić (rtcg.me)
Milivoje Katnić (rtcg.me)

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić potvrdio je u petak da postoji osnovana sumnja da je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, kao i višemilionsku utaju poreza i doprinosa i pranje novca, u slučaju koji nedjeljama potresa crnogorsku javnost.

Katnić je na konferenciji za medije rekao i da je Knežević osumnjičen za utaju poreza i pranje novca i u slučaju Telekom, i dodao da nema "ni udaljene sumnje" da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao bilo kakve veze s tom aferom.

"Postoji osnovana sumnja da je K.D. sačinio kriminalni plan radi vršenja krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, utaja poreza i pranja novca te da putem konsultantskih usluga, koje nikad nijesu realizovane za Crnogorski Telekom i Mađar Telekom, preko dva nerezidentna pravna lica R.T i F.I , čiji su osnivači ili ovlašćena lica članovi kriminalne organizacije, dobije novčana sredstva u ukupnom iznosu od 4,530.000 eura”, saopštio je Katnić novinarima.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo sumnjiči Kneževića da je na taj način, stvarajući privid da se radi o novčanim sredstvima po osnovu konsultanstskih ugovora, ostvario prihod u iznosima dobijenih novčanih sredstava, koja dalje transferiše na račune svojih pravnih lica i ista jednim dijelom podiže u gotovini, ali i na račune povezanih pravnih lica u inostranstvu, čiji su osnivači ili ovlašćena lica članovi kriminalne organizacije.

Katnić je rekao da postoji sumnja da bi se ista novčana sredstva koristila kao kolateral za vraćanje kredita, koji su odobreni povezanim pravnim licima u IBM i Atlas banci, čiji su takođe osnivači ili ovlašćena lica članovi navodne kriminalne organizacije.

“Na taj način, stvarajući privid da se radi o kreditnim sredstvima, ostvaruje prihod u iznosima dobijenih novčanih sredstava putem kredita, koji se neće prijavljivati nadležnim organima Crne Gore, a sve sa ciljem vršenja krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju i izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza", rekao je glavni specijalni tužilac.

Biznismen Duško Knežević, koji je napustio Crnu Goru uoči naloga za svoje privođenje u slučaju Atlas, u kojem ga tužilaštvo tereti da je organizovao kriminalnu grupu za višemilionsku utaju poreza i pranje novca, optužio je Đukanovića da stoji iza pokušaja da mu preuzme biznis i objavio kompromitujuće snimke svojih navodnih keš donacija vladajućoj DPS, tvrdeći da je finansirao i Đukanovića lično.

On je u svakodnevnim objavama na Instagramu optužio predsjednika da posjeduje vilu od 2000 kvadrata kao i da biznismeni u Crnoj Gori navodno ne mogu poslovati bez plaćanja “reketa” šefu države i njegovoj DPS, što je Đukanović negirao, ističući da je svu svoju imovinu stekao legalno.

Šef crnogorske vladajuće partije i države, nije međutim negirao da je Knežević bio donator DPS-a, a crnogorska Agencija za sprječavanje korupcije saopštila da u njihovim kontrolama vladajuće partije nisu utvrdili nepravilnosti.

Tužilac Katnić je saopštio da nema osnova za saslušanje predsjednika Crne Gore u vezi sa tvrdnjama Kneževića da je Đukanović davao naloge za njegovo navodno “reketiranje”,

"Knežević tvrdi i da sam ja član kriminalne organizacije, a to nije tačno. Da bi tužilaštvo reagovalo, treba da postoji određeni stepen sumnje da je izvršeno krivično djelo", rekao je Katnić.

Knežević, za kojim je raspisana nacionalna potjernica, prema pisanju lokalnih medija, pored crnogorskog, ima i državljanstvo Velike Britanije, sa kojom Crna Gora nema sporazum o međusobnoj ekstradiciji svojih državljana.

XS
SM
MD
LG