Linkovi

Sekretar za odbranu SAD u nenajavljenoj poseti Iraku


Sekretar odbrane Mark Esper razgovara sa američkim vojnicima ispred borbenog aviona F-22, u vazdušnoj bazi Princ Sultan u Saudijskoj Arabiji, 22. oktobra 2019.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper stigao je u sredu u Bagdad u nenajavljenu posetu kako bi razgovarao sa iračkim zvaničnicima o dolasku trupa SAD koje su se povukle iz Sirije.

U zapadni Irak se prebacilo 700 ili više američkih vojnika, gde je 5.000 pripadnika snaga SAD već raspoređeno. Esper je rekao da će dodatne snage pomoći odbrani Iraka i biti na raspolaganju za izvođenje antiterorističkih operacija protiv pobunjenika Islamske države u Siriji.

Ali, iračka vlada rekla je da američke trupe nemaju dozvolu da ostanu u zemlji.

Tokom posete Saudijskoj Arabiji, američki šef odbrane rekao je da je "njihovo konačno odredište kod kuće", odnosno da će se vratiti nazad u Sjedinjene Države.

Iznenadna odluka predsednika Donalda Trampa da povuče gotovo sve američke snage iz severne Sirije pre dve nedelje, dovela je do ofanzive turkskih snaga i sirijskih pobunjenika koje ta zemlja podržava protiv kurdskih milicija.

Ankara je objavila u utorak da je okončala tu ofanzivu, rekavši da su im SAD rekle da će su se svi kurdski borci povukli iz te oblasti, bezbednosne zone. Turska se složila prošle nedelje da uvede petodnevni prekid vatre nakon razgovora sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Rečep Tajip Erdogan postigli su sporazum u utorak o zajedničkim patrolama na sirijskoj granici.

Kurdski borci držaće se 30 kilometara podalje od čitave tursko-sirijske granice duge 440 kilometara i takođe će se povući iz gradova Manbiž i Tel Rifat.

Sirijski Kurdi borili su se zajedno sa američkim snagama protiv terorista Islamske države. Ali Turska smatra da su oni povezani sa kurdskim separatistima koji vode dugu borbu za autonomiju unutar Turske. Turska naziva Kurde teroristima.

Ljutiti Kurdi vikali su na američki konvoj i gađali ga trulim krompirima dok se on kretao ulicama Dujoka u oblasti Iračkog Kurdistana, na putu dalje ka Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG