Linkovi

Zarif: Iran ne želi rat


Iranski šef diplomatije Džavad Zarif, februar 2019.
Iranski šef diplomatije Džavad Zarif, februar 2019.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif odbacio je mogućnost izbijanja rata u regionu i rekao da Teheran ne želi sukobe, a da nijedna zemlja "nema iluziju da može da se suprotstavi Iranu", prenela je iranska novinska agencija IRNA.

Tenzije između SAD i Irana povećane su prethodnih dana, što je pojačalo i strahovanja oko izbijanja direktnog sukoba. SAD su ranije povukle određen broj osoblja iz ambasade u Bagdadu, pošto su napadnuti naftni tankeri u Persijskom zalivu.

"Neće biti rata jer to niko ne želi, niti iko ima iluziju da u ovom regionu može da se suprotstavi Iranu" rekao je Zarif za agenciju IRNA.

Predsednik SAD Donald Tramp pojačao je ekonomske sankcije Iranu i naložio da se poveća američko vojno prisustvo u regionu, optužujući Teheran da preti američkim interesima. Iran je te tvrdnje nazvao "psihološkim ratom" i "političkom igrom".

"Činjenica je da Tramp javno rekao, i ponovio, da ne želi rat. Ali ga na to nagovaraju bliski saradnici, koji imaju nameru ojačaju Ameriku na račun Irana", smatra iranski šef diplomatije. On je ranije rekao da Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, želi konflikt sa Iranom.

Tenzije u regionu

Zbog pojačanih tenzija u regionu, američka kompanija "Ekson Mobil" evakuisala je svoje ranije iz Iraka.

Bahrein je upozorio svoje građane da ne putuju u Irak i Iran zbog nestabilne situacije.

Zvaničnici u Vašingtonu pozvali su američke avio kompanije da ne lete iznad Persijskog zaliva.

Iranski zvaničnici saopštili su da su zbog ponovnog uvođenja sankcija od strane SAD, pronašli nove taktike i puteve za izvoz nafte.

Izvoz sirove nafte iz Irana pao je na 5oo hiljada barela dnevno u maju, prema podacima naftne industrije, pošto su SAD uvele sankcije.

XS
SM
MD
LG