Linkovi

SAD naložile delu diplomatskog osoblja da napusti Irak, usled tenzija sa Iranom


Državni sekretar Majk Pompeo razgovara sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u Bagdadu, Džoejm Hudom, u Bagdadu, 7. jula 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo razgovara sa otpravnikom poslova Ambasade SAD u Bagdadu, Džoejm Hudom, u Bagdadu, 7. jula 2019.

Sjedinjene Države naredile su svim zaposlenima koji nisu neophodni da napuste Irak u sredu, što se događa u trenutku dok Trampova adminsitracija upozorava na potencijalnu pretnju protiv američkih snaga na Bliskom istoku, koja dolazi od Irana i snaga koje Iran podržava.

U saopštenju koje je izdala Ambasada SAD u Bagdadu, kaže se da se nalog odnosi i na osoblje u toj ambasadi, i na osoblje američkog konzulata u Irbilu.

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je negirao izveštaje prema kojima razmatra slanje 120.000 trupa koje bi se suprotstavile Iranu, ali nije isključio slanje "mnogo više" vojnika u budućnosti.

"Mislim da su to lažne vesti", rekao je Tramp povodom izveštaja u Njujork tajmsu da Bela kuća razmatra slanje 120.000 trupa u region.

"Sada, da li bih radio to? Apsolutno. Ali nemamo planove s tim u vezi", rekao je Tramp.

Pentagon je već poslao nosač aviona i avione bombardere sposobne da nose nuklearno oružje u regin tokom poslednjih nekoliko dana, uz raketnu bateriju Patriot i brod-bazu za amfibijske i vazdušne desante. Sistem Patriot obezbeđuje zaštitu i od aviona, i od raketa, dok brod-baza prevozi marince i avion, hoverkraft ili čamce potrebne da se oni dopreme do obale i borbe na udaljenim mestima.

Prema izveštaju u Tajmsu, 120.000 trupa o kojima se razmišlja ne bi bilo upotrebljeno da osvaja Iran, za šta planeri kažu da bi zahtevalo mnogo veći broj trupa.

Borbeni avion F/A-18E Super Hornet poleće sa platforme nosača aviona klase Nimic, Abraham Linkoln, u vodama Crvenog mora, 10. maja 2019.
Borbeni avion F/A-18E Super Hornet poleće sa platforme nosača aviona klase Nimic, Abraham Linkoln, u vodama Crvenog mora, 10. maja 2019.

U međuvremenu, viši zvaničnik u koaliciji koja se pod vođstvom Sjedinjenih Država bori protiv Islamske države rekao je u utorak da u poslednje vreme nije video ozbiljniju pretnju po svoje trupe u Iraku ili Siriji od snaga koje podržava Iran.

"Nema povećane pretnje od snaga koje podržava Iran u Iraku i Siriji", rekao je britanski generalmajor Kris Gika novinarima u Pentagonu tokom video konferencije iz sedišta koalicionih snaga u Bagdadu. "Svesni smo njihovog prisustva, jasno, i nadziremo ih, zajedno sa širokim dijapazonom drugih, zbog okruženja u kojem smo".

Izjava je u kontrastu sa komentarima iz Trampove administracije i Pentagona, koji su pržili uveravanja pre više od nedelju dana da su detektovali potencijalnu pretnju protiv snaga SAD na Bliskom istoku.

Kapetan Bil Urban, glavni portparol američke Centralne komande, rekao je da je nedavni komentar britanskog generalmajora Gika u suprotnosti sa pretnjama koje su SAD prepoznale da dolaze od snaga koje podržava Iran.

"Centrana komanda SAD, u koordinaciji sa Operacijom Nepokolebljiva odlučnost (OIR), povećala je stepen gotovosti za sve pripadnike snaga koji su priključene OIR u Iraku i Siriji. Kao rezultat, OIR je sada na visokom stepenu uzbune, dok nastavljamo da pažljivo pratimo kredibilne i moguće neposredne opasnosti po snage SAD u Iraku", rekao je Urban u izjavi.

Demokratski senator Kris Kuns rekao je da je teško odrediti da li je opravdano ovo značajno, novo slanje trupa SAD na Bliski istok. Odgovarajući na pitanje novinara Glasa Amerike na perijskom jeziku u Savetu za međnarodne odnose u Vašingtonu u utorak, Kuns je rekao da ne postoji artikulisana strategija niti obaveštavanje zakonodavaca u komitetima, osim obaveštajnh podataka, od strane Trampove administracije po pitanju pretnji iz Irana.

Kuns je pozvao na nastavak dijaloga SAD sa evropskim saveznicima Vašingtona po pitanju Irana. "Zahtevao bih od Trampove administracije da radi naporno diplomatski kao što se čini da to radi iz perspektive odbrane, u smislu planiranja i razvoja strategije i da komunicira sa Kongresom i svetom".

Senator iz Demokratske stranke, Kris Kuns, levo, odgovara na pitanje novinara Glasa Amerike, redakcije na perijskom jeziku, u Savetu za međunarodne odnose u Vašingtonu, 14. maja 2019.
Senator iz Demokratske stranke, Kris Kuns, levo, odgovara na pitanje novinara Glasa Amerike, redakcije na perijskom jeziku, u Savetu za međunarodne odnose u Vašingtonu, 14. maja 2019.

Visoki vojni zvaničnik rekao je novinarima u Pentagonu u petak da iranska pretnja dolazi "i sa kopna, i sa mora" i da uključuje male trgovačke jedrilice koje je Korpus Islamske revolucionarne garde, deo iranskih oružanih snaga, napunio "potencijalno vojnom opremom, uključujući i rakete".

"Važno je da Iran razume da će napad na Amerikance ili njihove interese biti dočekan uz prikladan odgovor", rekao je vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Pat Šanahan u petak. "Mi smo na Bliskom istoku da bismo pobedili terorizam, borili se i izgradili bezbednost... ali sigurno ćemo štititi sami sebe".

Ali, zamoljen da uporedi svoju izjavu sa procenama SAD po pitanju rastuće pretnje po snage SAD u Iraku koja dolazi od militanata, Gika je insistirao da "govorimo tačno o istoj stvari".

"Ne mislim da smo i malo u raskoraku sa Belom kućom", rekao je Gika.

VIDEO: Vojska SAD priprema se za konfrontaciju (engleski jezik)

US Military Beefing Up Arsenal to Counter Potential Iran Attack
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Šala Arateh iz Glasa Amerike na perijskom u Vašingtonu učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG