Linkovi

Bolton: Sankcije zamišljene da naštete Iranu, a ne saveznicima


Arhiva - Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džon Boton, čeka da započnu njegovi razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, 27. juna 2018.
Arhiva - Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džon Boton, čeka da započnu njegovi razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, 27. juna 2018.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Bolton, rekao je da Trampova administracija želi da sankcije na iranski izvoz treba da obuzdaju Teheran, a ne da naude zemljama koje zavise od iranske nafte.

Sjedinjene Države se pripremaju da uvedu nove sankcije iranskoj naftnoj industiriji, nakon što se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i drugih svetskih velikih sila ranije ove godine, ali i razmišljaju da ponude rezervna rešenja nekim zemljama koje zavise od snabdevanja iz Irana.

"Želimo da postignemo maksimalni pritisak, ali ne želimo na naštetimo prijateljima i saveznicima", rekao je Bolton tokom govora u Hemilton sosajatiju.

Pomirljiv ton

Bolton je rekao da administracija razume da jedan broj zemalja, od kojih su neke geografski blizu Irana, koje je posetio prošle nedelje, i druge možda neće biti u mogućnosti da svim, do nule, umanje uvoz iz Irana. Ton Boltona, poznatog po čvrstom stavu prema Iranu i zalaganjima da se izvoz sirove nafte svede na nulu, bio je pomirljiviji kada je govorio o sankcijama.

Bolton je rekao da se posledice već mogu videti u Iranu, uključujući i kolaps riala, iranske valute.

"Mislim da je važno da se ne opuštamo tokom naših napora", rekao je.

U predsedničkom memorandumu upućenom državnom sekretaru i sekretarima za finansije i energiju, Tramp je rekao da je smatra da postoji dovoljno nafte i naftnih derivata koje bi omogućile smanjivanje isporuka iz Islamske Republike.

U skladu sa zakonom, predsednik SAD mora periodično da daje ocene po pitanju toga da li ima dovoljno potrepština na tržištu iz neiranskih izvora za zemlje koje su znajačajno srezale porudžbine iz Irana.

Sankcije se obnavljaju uskoro

Obnovljene sankcije admnistracije prema Iranu stupaju na snagu 5. novembra. Po zakonu SAD, Vašington će sankcionisati finansijske institucije strane zemlje koja nije značajno umanjila svoje nabavke nafte i naftnih derivata iz Irana.

Svrha zakona, koji je stupio na snagu tokom Obamine administracije, bila je da izvrši pritisak na Iran da uamnji svoj nuklearni program kroz prisiljavanje glavnih kupaca iranske nafte da ograniče svoje porudžbine.

Tri od pet najvećih kupaca iranske sirove nafte - Kina, Indija i Turska - opirali su se pozivima Vašingtona da okončaju svoje narudžbine.

Ove nedelje Južna Koreja zatražila je od državnog sekretara SAD "maksimalnu fleksibilnost" po pitanju svog zahteva da kompanije koje posluju u Iranu budu izuzete od sankcija. Druge zemlje, uključujući Irak i Avganistan, zavise više od uvoza iz Irana.

Administracija je rekla da će razmatrati svaki slučaj zasebno.

XS
SM
MD
LG