Linkovi

Američka vojska prelazi u Irak, neki ipak ostaju u Siriji da brane naftna polja


Konvoj američkih vojnih vozila tokom današnjeg povlačenja iz Sirije (Foto: Reuters/Azad Lashkari)

Dio američkih snaga iz severnoistočne Sirije ušao je u ponedeljak u Irak, posle povlačenja koje je naredio predsjednik Donald Tramp. Pojedini američki vojnici, kako je najavljeno iz Pentagona, ipak ostaju u Siriji da bi sa kurdskim borcima štitili naftna polja od Islamske države.

Više od 100 vozila sa američkim vojnicima prešlo je rano u ponedeljak granicu sa Irakom, u okviru povlačenja iz Sirije koje je naredio američki predsjednik – a koje je otvorilo put za tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u regionu.

Na putu do granice, američke snage dočekali su protesti civila, mahom Kurda, koji su konvoj gađali kamenicama i krompirima ​i uzvikivali "Idite Amerikanci, lažovi!".

Gotovo hiljadu vojnika napušta sjeveroistok Sirije da bi kampanju protiv pripadnika Islamske države nastavili u Iraku. Međutim, Pentagon razmatra mogućnost da pojedine snage ostanu da bi osigurale da naftna polja ne padnu u ruke ekstremista.

"Imamo snage u gradovima u sjeveroistočnoj Siriji, koji su blizu naftnih polja. Vojnici u tim gradovima nisu dio trenutne faze povlačenja, koja obuhvata snage raspoređene duž granice, u Kobaniju. Povlačenje će trajati više nedelja i dok se ne okonča, naše snage ostaće u gradovima blizu naftnih polja”, rekao je sekretar za odbranu SAD ​Mark Esper, navodeći da se radi o više od 700 američkih vojnika, koji neće ići "kući", kako je predsednik SAD Donald Tramp tvitovao.

Tramp je na sastanku kabineta u ponedeljak rekao da ne želi da ni jedan američki vojnik ostane u Siriji, ali da će snage koje se povlače iz te zemlje sada biti raspoređene na drugim mjestima prije povratka u Sjedinjene Države. Poručio je da i Amerika nikada nije obećala Kurdima da će ostati u regionu i, kako je naveo, braniti ih do kraja njihovih života.

Esper nije isključio mogućnost izvođenja američkih protivterorističkih napada iz Iraka po Siriji. Ali, rekao je da će se planovi razraditi tokom vremena i da će obuhvatiti diskusije sa NATO saveznicima u narednim danima. Rekao je da će američke trupe, ukoliko se budu vraćale u Siriju, biti pod zaštitom američkih aviona.

SAD trenutno imaju oko 5.000 vojnika u Iraku na osnovu sporazuma između Bagdada i Vašingtona.

Sjedinjene Države povukle su se 2011. godine kada su u toj zemlji završene borbene operacije, ali vratile su se tri godine kasnije kada je Islamska država preuzela velike delove zemlje, da bi kasnije izgubila ono što je osvojila.

Sledi li nastavak turske ofanzive?

Dok se Amerikanci povlače, u sjevernoj Siriji se ponovo izvještava o sukobima kurdskih i turskih snaga, i do dan uoči isticanja prekida vatre. Predsjednik Turske Reždep Tajip Erdogan upozorio je da će, po isteku roka, Ankara nastaviti ofanzivu ako se Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi, ne povuku iz predložene bezbjedne zone duž granice.

“Veliki dio prekida vatre je istekao. Sjutra putujemo u Soči u Rusiju, i o tom procesu ćemo razgovarati sa Putinom nakon čega ćemo, uz božju volju, preduzeti naredne korake”.

Kurdski zvaničnici upozoravaju na nastavak krvoprolića uprkos primirju koje su sa Erdoganom dogovorili potpredsjednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Prekid vatre do sada daje rezultate. Još ima posla na njegovoj implementaciji, ali smo optimisti”, rekao je Pompeo, dodajući da je bilo "relativno malo borbi" otkako je dogovoreno primirje.

Rekao je da će sporazum "spasiti živote", ali da će SAD morati "osigurati da se obaveze" koje je preuzela Turska za primirje "izvrše".

"Napori ove administracije da ukloni ISIS će se nastaviti", zaključio je Pompeo.

I sekretar za odbranu Esper rekao je da "izgleda" da se petodnevni prekid vatre između turskih i kurdskih snaga na severu Sirije potpisan prošlog četvrtka "uglavnom održava".

Turska je saopštila da je jedan njen vojnik ubijen, a drugi ranjen u nedelju nakon napada paravojnih jedinica sirijskih Kurda na Tel Abiad, na severoistoku Sirije.

U Vašingtonu, odluku o povlačenju, i dalje oštro kritikuju demokrate i mnogi Republikanci, pa čak i lider senatske većine ​Mič Mekonel.

“Predsjednici imaju veliku slobodu kada je riječ o donošenju odluka o snagama, ali mnogi od nas smatraju da je to greška”.

Demokrate upozoravaju da Trampova odluka doprinosi povećanju uticaja Rusije, kroz saveznika Siriju.

“Nema garancija kada je riječ o našim interesima, a Rusija ne samo da će se pitati o budućnosti Siriji, već svi u regionu preisputuju ko bi trebalo da im budu saveznici”, rekao je senator iz Nju Džersija ​Bob Menendez.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prošle nedelje, ubjedljivom većinom, usvojio rezoluciju kojom se osuđuje povlačenje američkih vojnika iz Sirije. Rezolucija je međutim simbolična i republikanci za sada blokiraju njeno usvajanje u Senatu.

Lider Kurda u Vašingtonu

U međuvremenu, predstavnik glavne kurdske grupe u Siriji, Sirijskih demokratskih snaga (SDF), boravi u Vašingtonu gde razgovara sa američkim zvaničnicima.

Za sada nema informacija sa kim Ilham Ahmed iz SDF-a planira da se sastane.

Turski predsednik Rečep Taijip Erdogan dogovorio je u razgovoru s američkim potpredsednikom Majkom Pensom petodnevni prekid vatre, kako bi se kurdskim borcima dalo vremena da se povuku iz "bezbednosne zone" dugačke 32 kilometra, za koju se Ankara nada da će je uspostaviti na severoistoku Sirije u blizini svojih granica.

SDF je saopštila da su u nedelju evakuisali sve svoje borce iz severnog grada Ras al Ajn.

Turska je rekla da pomno nadgleda povlačenje 86 vozila prema gradu Tal Tamr i da želi da se kurdski borci odmaknu dalje od tursko-sirijske granice.

Turska smatra kurdske borce terorističkom grupom u savezu sa kurdskim separatistima koji se tri decenije bore za autonomiju na jugoistoku Turske.

Ali, kurdski borci su se borili zajedno s američkim trupama protiv terorista Islamske države. Tramp je prošle nedelje rekao da turska invazija na sever Sirije "nije naš problem" i da Kurdi "nisu anđeli".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG