Linkovi

Tramp u iznenadnoj poseti Iraku


Predsdnik Donald Tramp i prva dama u poseti Iraku

Predsednik Donald Tramp iznenadno je otputoao u Irak i posetio američke vojnike u toj zemlji. To je Trampova prva poseta nekoj ratnoj zoni otkako je predsednik.

Predsednički avion Air Force One sleteo je u vazdušnu bazu Al Asad zapadno od Bagdada posle noćnog leta iz Vašingtona. U avionu su bili i prva dama Melanija Tramp, mali broj pripadnika Trampovog obezbeđenja i nekoliko novinara.

Trampa su dugo kritikovali zbog toga što nikada nije posetio vojnike u nekoj od ratnih zona.

​Tramp je po sletanju u vazdušnu bazu pored Bagdada rekao da “će se, vremenom, mnogi saglasiti sa njegovom odlukom o povlačenju trupa iz Sirije i da je vreme da počne da se razmišlja”.

Predsednik SAD u Iraku
Predsednik SAD u Iraku

“Nije planirano da naše prisustvo u Siriji bude neograničeno niti trajno”, rekao je Tramp i istakao da će SAD ostati prisutne u Iraku gde je oko 5200 američkih vojnika.

Ipak, njegovu odluku o povlačenju oko 2000 vojnika iz Sirije su kritikovali mnogi, a među njima i bivši sekretar za odbranu Džim Matis koji je dva dana posle Trampove odluke objavio da podnosi ostavku.

Predsednik je takođe preispitivao prisustvo vojnika u Avganistanu, ali za sada ne postoje zvanične najave o povlačenju trupa iz te zemlje.

Donald Tramp je sledio svoje prethodnike Baraka Obamu i Džordža Buša mlađeg koji su takođe išli u nenajavljene posete Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG