Linkovi

Iran: Budućnost nuklearnog sporazuma u rukama Evrope


Arhiva - Iranski tehničar radi u postrojenju za obogaćivanje uranijuma, u blizini Isfahana, Iran, 400 kilometara od Teherana.
Arhiva - Iranski tehničar radi u postrojenju za obogaćivanje uranijuma, u blizini Isfahana, Iran, 400 kilometara od Teherana.

Na Evropi je da zaštiti Iran od sankcija SAD i sačuva ga od daljeg osipanja usklađenosti sa nuklearnim sporazumom potpisanog 2015. sa svetskim silama, javila je iranska TV u subotu, samo nekoliko dana pred istek ultimatuma koji je postavio Teheran.

Iranski izaslanik na sastanku sa preostalim zemljama potpisnicama nuklearnog sporazuma rekao je u petak da su evropske zemlje ponudile premalo tokom poslednjih razgovora koji su imali za cilj da ubede Teheran da odbaci svoj plan da prekorači ograničenja koja je postavio sporazum.

Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz sporazuma 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu.

Teheran je 8. maja okončao usklađenost sa nekim obavezama preduzetim pod nuklearnim sporazumom. Saopštio je da će suspendovati dalje obaveze nakon 60 dana, što znači početkom jula.

"Lopta je u evropskom dvorištu. Da li će Pariz, London i Berlin ponovo upropastiti priliku pod uticajem (predsednika SAD Donalda) Trampa, ili će iskoristiti preostale šanse da ispune svoja obećanja i delaju u skladu sa svojim obavezama (preuzetim nuklearnim sporazumom)", pita iranska TV u komentaru.

Limit obogaćivanja uranijuma

Iran će uskoro prekoračiti limit obogaćivanja uranijuma postavljen nuklearnim sporazumom, nakon što preostali partneri nisu uspeli da izađu u susret zahtevima Teherana da bude zaštićen od sankcija SAD, citirala je poluzvanična novinska agencija Fars u subotu reči "obaveštenog izvora".

"Pošto na sastanku komsije u Beču nisu zadovoljeni zahtevi Irana... Iran je odlučan da insistira na prekidu svojih obaveza iz sporazuma i da će ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma uskoro biti probijeno", citira Fars svoj izvor, a prenosi dnevnik Korasan.

Iran je 17. juna saopštio da će probiti limit svojih zaliha slabo obogaćenog uranijuma u roku od 10 dana.

Iran je učestalo kritikovao kašnjenja u naporima evropskih zemalja da se uspostavi trgovanski mehanizam koji bi za cilj imao zaobilaženje sankcija SAD.

U petak, Velika Britanija, Francuska i Nemačka saopštile su da je kanal za trgovinu, INSTEX, konačno uspsotavljen i da je u pogonu.

Raspoređeni avioni

U međuvremenu, Sjedinjene Države rasporedile su F-22, lovačke avione nevidiljive za radare, u zalivskoj državi Katar, usled narastanja tenzija do kojih je došlo nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letelicu. Teheran je tvrdio da je američki dron bio u njihovom vazdušnom prostoru, što Vašington negira.

"Ovi avioni (F-22 Raptori) raspoređeni su u Kataru po prvi put sa ciljem odbrane američkih snaga i interesa", saopštila je američka avijacija na svom regionalnom veb-sajtu.

Šef iranske vojske rekao je da nikakav napad nije verovatan, zbog velike vojne moći njegove zemlje.

"Mi smo spremni (čak) i za noćne napade i neprijatelja pažljivo nadziremo, ali naši obaveštajni podaci ne ukazuju na rat", rekao je general Abdolrajim Musavi, prenosi Fars.

"Istrajavamo"

Na drugoj strani, iranski ministar spoljnih poslova rekao je da će se Iran odupreti svim sankcijama SAD, kao što je istrajavao tokom 1980-ih godina i rata Iran-Irak kada su snage tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina izvodile hemijske napade, uključujući i one na iranske gradove.

"Istrajali smo tada, i sada ćemo", rekao je Muhamed Džavad Zarif preko Tviera povodom godišnjice hemijskog bombardovanj grada Sardašta a iz 1987, kada je ubijeno najmanje 130 ljudi, većinom civila, dok su hiljade ranjene.

"Nikada nećemo zaboraviti da je zapadni svet podržavao i naoružavao Sadama... Savet bezbednosti nikada nije osudio to što je on otrovao naše ljude", napisao je Zarif.

XS
SM
MD
LG