Linkovi

Ričard Grenel pozvao američke Srbe da glasaju za Trampa


Ambasador Ričard Grenel sa predstavnicima organizacije "Srbi za Trampa 2020." u Pitsburgu, 1. novembra 2020. Foto: Srbi za Trampa 2020.
Ambasador Ričard Grenel sa predstavnicima organizacije "Srbi za Trampa 2020." u Pitsburgu, 1. novembra 2020. Foto: Srbi za Trampa 2020.

Specijalni izaslanik predsednika Trampa za Srbiju i Kosovo, ambasador Ričard Grenel sastao se u Pitsburgu sa predstavnicima srpsko-američke zajednice u organizaciji inicijative “Srbi za Trampa 2020”, saopšteno je iz organizacije čija je predsednica Olga Ravasi.

U saopštenju je navedeno da je ambasador Grenel tokom susreta govorio o onome što je Donald Tramp učinio i još želi da ostvari u Srbiji.

Ambasador Grenel je takođe napomenuo da su svi svesni ko je Džo Bajden, šta je uradio na Balkanu i koliko je ignorisao Srbe i Srbiju. Ambasador je podsetio da bi se ceo region vratio na status quo i da ne bi bilo napretka ukoliko bi se desilo da Bajden pobedi", navedeno je u saopštenju organizacije "Srbi za Trampa" koja podržava aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, čiji je protivkandidat na predsedničkim izborima u utorak 3. novembra Džozef Bajden - bivši potpredsednik SAD-a.

Organizaciju "Srbi za Trampa" su tokom susreta sa Ričardom Grenelom predstavljali i advokat Peđa Filipović i Stefani Lalić Adams, kćerka Nika Lalića, oficira i jednog organizatora Halijard misije – evakuacije 500 savezničkih pilota i članova posade u Drugom svetskom ratu.

Medju prisutnima su bili i Mark Zatezalo, predstavnik parlamenta savezne drzave Virdžinija i Valeri Gajdos, predstavnica parlamenta savezne drzave Pensilvanije, saopšteno je iz organizacije “Srbi za Trampa.”

Pre nekoliko dana, ambasador Grenel pozvao je i američke Albance da glasaju za Donalda Trampa na predsedničkim izborima, navodeći da je predsednik Tramp “vredno radio na ostvarenju mira na Balkanu i ekonomskoj normalizaciji.

Tramp je obraćao pažnju na područje na koje Baraka Obama i Džo Bajden nisu”, rekao je Grenel u video poruci koju je prenela Radiotelevizija Kosova (RTK).

Američki diplomata Ričard Grenel specijalni je izaslanik Bele kuće za dijalog Kosova i Srbije. Dve strane su u procesu pregovora o normalizaciji odnosa posredstvom Evropske unije - koji je od novembra 2018. do jula 2020. bio zamrznut pošto je bivša kosovska Vlada, predvođenja Ramušom Haradinajem uvela carine od 100 odsto na uvozne proizvore iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Period vakuuma u pregovorima zbog odluke kosovskih vlasti i izbora za institucije Evropske unije obeležio je pojačani angažman Sjedinjenih Država i ambasadora Ričarda Grenela.

Obilazio je Prištinu i Beograd, organizovao potpisivanja pisama o namerama o saradnji u oblasti ekonomije - obnovi aviolinije između prestonica Kosova i Srbije kao i saradnji u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja.

Početkom septembra Srbija i Kosovo su u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa potpisali u Beloj kući sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Posle nasilne i tragične istorije i godina neuspelih pregovora, moja administracija je predložila novi način da se prebrodi taj jaz. Fokusom na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj, dve zemlje su uspele da postignu istinski proboj u ekonomskoj saradnji u širokom nizu pitanja. Takođe smo načinili dodatni napredak ka postizanju mira na Bliskom istoku. Kosovo i Izrael su dogovorili normalizaciju veza i uspostavljanje diplomatskih odnosa a Srbija je pristala da ovog meseca otvori kancelariju za trgovinu u Jerusalimu i do jula premesti svoju ambasadu u Jerusalim", rekao je predsednik Donald Tramp u prisustvu potpisnika sporazuma, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, posle potpisivanja sporazuma.

Nakon tog američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (International Development Finance Corporation, DFC) i američka Izvozno-uvozna banka su sa predstavnicima Srbije i Kosova potpisale sa Srbijom i Kosovom pisma o namerama o pomoći u finansiranju izgradnje Autoputa mira koji bi povezivao gradove Niš i Prištinu.

Krajem septembra delegacije dve institicuje predvođenje ambasadorom Grenelom boravile su u na Kosovu i u Srbiji - gde je i otvorena kancelarija DFC-a.

XS
SM
MD
LG