Linkovi

Grenel: Nema ekonomskog napretka dok se ne ukinu takse


Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel
Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel

Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel pohvalio je lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu, zato što se založio za ukidanje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Isa Mustafa je hrabar lider. Ukidanje taksi sutra bio bi odličan početak većeg napretka koji bi bio brz. Međutim, ekonomskog napretka ne može biti dok se ne ukinu takse", poručio je Grenel na Tviteru.

Mustafa se na Tviteru i Fejsbuku založio za ukidanje taksi, kako to traže Sjedinjene Države.

"Od početka sam otvoreno govorio, možda među jedinima na Kosovu, da takse, početne od 10 odsto, a zatim od 100 odsto, koje je uvela Haradinajeva vlada, nemaju ekonomsko opravdanje, već je reč o meri odbrane od neuspeha, naročito u spoljnoj politici", napisao je Mustafa na Tviteru.

Lider Demokratskog saveza Kosova je na Fejsbuku napisao da je "predsednik Srbije je taksi dao dimenziju uslovljavanja dijaloga".

"Kada je na videlo izašla mogućnost trgovine teritorijama između predsednika Srbije i Kosova, tarifa je postala smetnja tog štetnog dijaloga. Tada sam podržao Haradinaja da taksa ostane na snazi", objasnio je Mustafa.

Ocenio je da je posle angažovanja SAD u pravcu nastavka dijaloga, taksa postala "relikt koji služi Srbiji da se predstavi kao žrtva".

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je protekle nedelje da će Vlada Kosova ukinuti taksu od 100 odsto na uvoz sirovinskih proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, bez uvođenja recipročnih mera.

Ta odluka će - kako je kazao - stupiti na snagu 15. marta - uz dva uslova za Srbiju. Kurti je rekao da će takse u potpunosti biti ukinute 1. aprila, ako Srbija prestane sa kampanjom za povlačanje priznanja.

XS
SM
MD
LG